Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních jídel slovenské kuchyně. Tyto bramborové noky se připravují v mnoha variantách, přičemž nejznámější jsou brynzové halušky se slaninou. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Halušky jsou malé knedlíčky připravované z bramborového těsta, které se protlačují přes speciální síto přímo do vroucí vody. Původ tohoto pokrmu sahá hluboko do historie slovenských hor, kde byly brambory a sýr hlavními surovinami místních obyvatel. Nejznámější variantou jsou brynzové halušky, které jsou považovány za slovenské národní jídlo.

1

Jaké jsou druhy halušek

Halušky se připravují v několika variantách. Nejznámější jsou brynzové halušky s opečenou slaninou. Další oblíbenou verzí jsou halušky se zelím. Ty tvarohové se podávají na sladko s máslem a cukrem. Můžete je jíst samostatně nebo je podávat jako přílohu k masu namísto knedlíků.

2

Z čeho se dělají halušky

Základem halušek jsou syrové brambory, které se nastrouhají najemno a smíchají s moukou a solí. Vejce do tradičního receptu na halušky nepatří, ale chcete-li mít jistotu, že se nerozvaří, přidejte ho. Těsto musí být dostatečně pevné, aby šlo snadno protlačit přes haluškové síto

3

Z jaké mouky se dělají halušky

Do halušek se nejčastěji používá hladká mouka (která jim dodá na jemnosti) v kombinaci s moukou hrubou. Vhodná je i samotná polohrubá, která haluškám dodá ideální pevnost- ovšem za předpokladu, že dáte 2 díly mouky na 3 díly brambor.

4

Jak udělat halušky bez haluškovače

Pokud nemáte speciální síto na halušky, můžete těsto odkrájet malou lžičkou nebo nožem přímo do vroucí vody. Další možností je použití hrubšího struhadla nebo děrované naběračky. Výsledné halušky budou mít různorodější tvar, ale chuťově zůstanou stejné jako ty klasické.

5

Jak poznat hotové halušky

Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu vroucí vody. Po vyplavání je dobré je ještě chviličku povařit, aby získaly správnou konzistenci. Poté je sceďte a ihned smíchejte s trochou sádla, aby se neslepily. Nejlépe chutnají čerstvé a horké.

6

Jak uchovat hotové halušky

Uvařené halušky lze uchovat v lednici až 3 dny. Před uložením je vhodné je pokapat rozpuštěným sádlem, aby se neslepily. Pokud chcete halušky uchovat déle, zamrazte je v uzavíratelné nádobě. Nejvhodnější je pak halušky ohřát na páře.

7

Čím nahradit brynzu v haluškách

Pokud nemáte brynzu, můžete ji nahradit směsí balkánského sýra a zakysané smetany, což vytvoří podobně krémovou konzistenci. Další možností je nastrouhaný osolený tvrdý tvaroh smíchaný s trochou mléka. Někteří také používají fetu, která má podobnou slanost jako brynza.

8

Jaký je rozdíl mezi haluškami a noky

Halušky jsou tradičně nepravidelné a vyrábějí se z bramborového těsta, které se protlačuje přes síto. Noky mají obvykle pevnější konzistenci, pravidelný tvar a často obsahují více mouky. Noky se obvykle podávají s omáčkami, zatímco halušky bývají kombinovány se sýrem nebo se zelím.

9

Jaký druh brambor je na halušky nejlepší

Nejlepší jsou moučné brambory, tedy varný typ C. Mají vyšší obsah škrobu, což pomáhá vytvořit správnou konzistenci těsta. Brambory typu A nebo B obsahují více vody a mohou způsobit, že těsto bude příliš řídké. Pokud máte vodnatější brambory, přidejte více mouky.

10

Jak vylepšit halušky

Brynzové halušky lze dochutit přidáním opečené cibulky, čerstvých bylinek, jako je pažitka nebo petržel, či trochou česneku. Pokud brynza chutná příliš ostře, můžete ji zjemnit smetanou. Pro bohatší chuť je dobré přidat více slaniny nebo sádla.

Halušky jsou neodmyslitelnou součástí slovenské kuchyně a jejich obliba sahá i za hranice Slovenska. Ať už si je připravíte s brynzou, zelím nebo jinými přísadami, vždy si pochutnáte na poctivém jídle s bohatou historií. Vyzkoušejte některý z tradičních receptů a dopřejte si pravou chuť slovenských hor.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli