Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čatní nebo čatný, anglicky chutney je oblíbenou pochoutkou po celém světě. Do husté omáčky se dají zpracovat všechny druhy ovoce a zeleniny - výsledkem je pálivá marmeláda, která oživí chuť fádních pokrmů.

Čatní je hustá omáčka z dušené zeleniny, ovoce, rozinek, koření, cibule a česneku.  Svou výraznou chutí a jasnými barvami doplňuje každé jídlo. Tuto indickou pochoutku si můžete připravit i vy - poradíme vám, jak na to.

1

Odkud pochází čatní

Čatní pochází z Indie, kde se připravuje z čerstvých surovin, převážně z vlastních zdrojů. Každá rodina má svůj osvědčený recept, který se dědí z generace na generaci. Základem je vždy zelenina a ovoce, které pocházejí z oblasti, kde se konkrétní čatní připravuje. 

2

K čemu se hodí čatní

Jde o více či méně pikantní omáčku, která se podává k pokrmům stejně jako u nás křen nebo hořčice. Dá se říci, že žádný indický stůl se bez čatní neobejde. Hodí se k masu, rybám i uzenině, je výborná do omáček a jako příloha k chlebu a k vařené rýži. Dodává chuť dušené nebo pečené zelenině.

3

Jaké suroviny se používají do čatní

Do omáčky se dají zpracovat všechny druhy zeleniny - rajčata, papriky, cibule, česnek, zázvor, cukety, dýně, lilky, pálivé papričky, ačokča. Pro sladkou chuť se přidává ovoce - meruňky a broskve, švestky, hrušky, jablka, mango, fíky, brusinky, hrozny nebo ananas.

4

Jaké koření patří do čatní

Čatní má mít výraznou, pikantní chuť. Nejpoužívanějším kořením je tedy sůl a pepř, Garam Masala, Tandoori, chilli, zázvor, hřebíček, zelený koriandr, nové koření, tymián, kmín, hořčičné semínko, mletá skořice, kardamom, kari, kurkuma - nemusí být všechny druhy najednou. 

5

Jak se připravuje čatní

Všechnu zeleninu a ovoce pokrájíme na kousky a s trochou vody a soli dusíme. Během dušení čatní postupně kořeníme - pustí vodu a zmenší objem. Pokud bychom nasypali všechno koření najednou, mohli bychom jídlo pokazit. Výsledná omáčka musí být hustá, sladká, pálivá a kyselá zároveň.

6

Jak dlouho se vaří čatní

Směs zeleniny, ovoce, cibule, česneku a koření necháme probublávat na mírném ohni několik hodin. Je to dlouhodobý proces, který se nesmí uspěchat, aby byla omáčka dokonalá. Nezáleží na tom, jakou konzistenci omáčka musí mít - podle stupně zralosti zeleniny a ovoce má jemnější nebo hrubší strukturu.

7

Jak poznat, že je čatní hotové

Po několika hodinách dušení omáčky musí být kousky zeleniny a ovoce měkké až kašovité. Když je směs tak hustá, že v rýze po vařečce nezůstává tekutina, je hotovo - ale omáčka musí být stále tak řídká, aby se v ní daly namáčet kousky chleba, vařené zeleniny nebo masa. To je také čas ke sterilování čatní.

8

Jak jinak se dá využít čatní

Čatní je vlastně dochucovací omáčka, proto se podává ke každému jídlu - k masu, zelenině nebo rýži. Čatní můžeme připravit spolu s dušeným masem nebo použít k naplnění chlebových placek a tortill. Vynikající je k teplé uzenině  nebo do indického karí. Nic nezkazíme, když věnujeme čatní jako jedlý dárek.

9

Jak připravíme jednodruhové čatní

Dodržíme stejný postup jako u přípravy zeleninového čatní - ale zpracujeme jen jeden druh suroviny. Nejčastěji připravujeme cibulové čatní z karamelizované cibulky, z rajčat, paprik, jablek, švestek, cuket nebo z manga. Pálivost volíme podle toho, kdo bude čatní konzumovat - někdy si ho zamilují i děti.

10

Jak skladovat čatní

V lednici vydrží uzavřená omáčka i dva měsíce, pokud je nepřetržitě v chladu. Otevřenou omáčku musíme co nejdříve spotřebovat. Při zavařování ještě horké čatní naplníme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme po dobu 15–20 minut a pak otočíme víčkem dolů. V chladu vydrží i jeden rok. 

Sami vidíte, že na přípravě čatní není nic složitého - jediné, co omáčka potřebuje, je čas. Podívejte se na náš videorecept, jak se připravuje pálivé čatní z cukety:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky