Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso je oblíbeným druhem masa. Není se čemu divit, práce s ním je snadná, není třeba ho dlouho vařit nebo nechávat zrát. Navíc obsahuje minimum tuku a tak odpadá i pracné vykrajování tučných částí. Kromě toho je považováno za dietní.

Protože obsahuje minimální množství tuku, je oblíbené při dietní stravě, která se samozřejmě odvíjí od způsobu přípravy masa. Kuřecí je také vhodné pro malé děti a bývá prvním masem, které batole ochutná. Pojďme si tedy o tomto mase říct něco víc.

1

Jak udělat kuřecí maso, aby nebylo suché

Jak jsme již zmínili, kuřecí obsahuje málo tuku, což způsobuje, že se rychle vysušuje a maso ztrácí svoji šťavnatost. Tomu můžeme zabránit, pokud maso naložíme do marinády z jogurtu, kefíru nebo zakysané smetany. Přidáme koření a naložené maso uložíme na noc do lednice.

2

Jak koření je vhodné na kuřecí maso

Kuřecí maso nemá příliš výraznou chuť, a tak je na místě použít na něj oblíbené koření. Základem je samozřejmě maso dostatečně osolit. Následně ho okořeníme nejlépe červenou paprikou, kmínem, pepřem, kari, zázvorem nebo česnekem.

3

Jaké bylinky se hodí na kuřecí maso

U bylinek volíme také výraznější chutě a vůně. Z toho důvodu vybíráme třeba rozmarýn, šalvěj, estragon, majoránku, tymián nebo oregano. K masu pasuje také bazalka a milovníci pálivých jídel mohou směle přidat chilli papričku.

4

Jak udělat marinádu na kuřecí maso

Do marinády nejčastěji nakládáme maso určené ke grilování. To je ale škoda, protože i oběd uvařený doma z marinovaného masa je naprosto báječný. Marináda na kuřecí maso by měla obsahovat olej, sůl, pepř, oblíbené koření pasující ke kuřecímu masu a voňavé bylinky.

5

Jak se vaří kuřecí maso

Kuře vaříme nejlépe naporcované, protože tak se nám lépe vejde do hrnce. Maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, koření a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 1,5–2 hodiny, dokud maso nepůjde pěkně oddělit od kosti. Z vařeného masa i vývaru můžeme připravit třeba kuře na paprice.

6

Jak udělat kuřecí vývar

Kuřecí vývar je základem, který v kuchyni dál zpracováváme a tak by jej měla umět každá kuchařka. Droby, skelety a krky zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme 1,5–2 hodiny, následně vývar scedíme. 

7

Jak upéct kuře

Kuře si položíme do pekáčku, kde ho dostatečně nasolíme a okořeníme, nejlépe červenou paprikou. Položíme prsy dolu, podlijeme studenou vodou, přikryjeme víkem pekáče nebo alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200–220 °C. Během pečení podléváme a 20 minut před koncem kuře otočíme a dopékáme odkryté.

8

Jak se dusí kuřecí maso

Protože je kuřecí maso měkké, není třeba ho dusit příliš dlouho. Většinou postačí několik desítek minut. Proces dušení urychlí i použití tlakového hrnce, ve kterém zůstane maso ještě šťavnatější. Nejprve maso zprudka zatáhneme na pánvi, zalijeme ho z poloviny vodou a dusíme doměkka.

9

Proč nemýt kuřecí maso

Kuřecí maso může obsahovat bakterie salmonel, které bezpečně zničí tepelná úprava. Pokud ale maso nejprve omyjeme ve dřezu, rozstříkneme tyto nebezpečné bakterie po celé kuchyni a aniž bychom si to uvědomili, můžeme ji celou kontaminovat.

10

Jak poznat zkažené kuřecí maso

Trvanlivost kuřecího masa není příliš dlouhá, v lednici vydrží dva, maximálně tři dny. Zkažené maso má nepříjemné aroma, je lepkavé na omak, může pod ním být vyteklá šťáva. Barva masa je zašedlá nebo nažloutlá. Takové maso rozhodně nekonzumujte, jinak si přivodíte střevní potíže, a to ještě v tom lepším případě.

Oblíbeným jídlem dětí i dospělých je kuře na paprice. Jemná papriková omáčka s knedlíkem nebo těstovinami je lahodným a přitom snadným jídlem. Jak si kuře na paprice uvařit, to poradí následující videorecept.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky