Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepším způsobem, jak uchovat a zároveň zpracovat sezónní ovoce je jeho zavaření. Mimo kompoty jsou velmi populární domácí marmelády, které jsou i ceněným jedlým dárkem. A jak takovou marmeládu nebo džem připravit, poradíme v našem článku.

Domácí marmelády a džemy připravíme téměř z jakéhokoli sezónního ovoce. Mezi nejoblíbenější patří jahody, třešně, meruňky, broskve, rybíz, maliny a borůvky. Ale pochutnáte si i na méně známých kombinacích, jako je například rebarbora s ananasem, kiwi s cuketou nebo okurková se zázvorem. A jak takovou marmeládu nebo džem připravit? Stačí ovoce povařit s cukrem a želírovacím prostředkem a následně naplnit do sklenic. Takto připravená marmeláda se skvěle hodí na čerstvé pečivo ke snídani, jako náplň sladkých koláčů, knedlíků i vánočního cukroví, protože co nespotřebujeme, bez obav vydrží do další sezóny

1

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou

Možná vám tyto pojmy vždy zněly jako synonyma, ale drobné rozdíly mezi nimi přeci jen jsou. Pro komerční výrobu dokonce platí přísná pravidla. Obsah marmelády musí tvořit alespoň pětina citrusových plodů. Dále džem by měl mít podíl ovocné složky minimálně 35 % a také v něm najdeme menší i větší kousky ovoce, oproti tomu marmeláda má konzistenci hladkou a bez kousků. Proto například borůvková marmeláda od babičky by měla být spíše nazývaná džemem. 

2

Co patří do marmelády

Na marmeládu potřebujeme buď čerstvé ovoce nebo ovocnou šťávu. Ovoce očistíme, případně vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Ovoce smícháme s částí cukru (na 1kg asi 35–50 dkg cukru krystal) a také s želírovacím prostředkem, buď kupovaným nebo můžeme přidat ovoce, které houstnutí podpoří. Patří sem rybíz, jablka, angrešt nebo borůvky. V hrnci tuto směs přivedeme k varu, po částečném rozvaření přidáme zbytek cukru a ještě povaříme, avšak ne déle než 10 minut, aby marmeláda neztmavla. Odebíráme tvořící se pěnu. Marmeládu můžeme propasírovat. Horké plníme do připraveným sklenic, očistíme hrdla, uzavřeme víčky a ihned otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

3

Jak dlouho se vaří marmeláda a jak poznat, že je hotová

Délka vaření marmelády záleží na tvrdosti ovoce, ale snažíme se vždy o co možná nejkratší dobu vaření, aby si ovoce zachovalo co nejvíce živin a zároveň se odpařila přebytečná tekutina. Doporučujeme vařit přibližně do 5 minut, poté přidat cukr a želírovací prostředky a vařit dalších nejvýše 5 minut. A jak poznáme, že je marmeláda hotová a má správnou konzistenci? Na vychlazený malý talířek kápneme trochu marmelády. Marmeláda by měla být tužší nebo stékat velmi pomalu. Pokud je řídká, přidáme opět želírovací prostředek a povaříme. 

4

Proč džem nezhoustl

Aby džem zhoustl, je třeba přidat látku zvanou pektin, kterou přirozeně obsahuje i některé ovoce jako rybíz, angrešt nebo borůvky. Proto například k meruňkám můžeme přidat rybíz a povařit s cukrem do zhoustnutí. Další možností je koupit želírovací prostředek, který vmícháme do marmelády a tím docílíme zhoustnutí. Džem je i tak stále řídký? Přidejte trochu citrusového pektinu (na 1 kg asi 3–4 lžičky) smíchaného s cukrem. Pak už stačí jen opět chvíli povařit a naplnit do sklenic. 

5

Co udělat s řídkou marmeládou a čím ji zahustit

Řídkou marmeládu poznáme poměrně snadno promícháním, ale i jednoduchým testem, kdy kápneme trochu marmelády na vychlazený talířek. Pokud stále stéká, je třeba ji ještě zahustit. V takovém případě můžeme přidat trochu želírovacího prostředku a chvíli povařit. Dobře poslouží i citrusový pektin (na 1 kg ovoce asi 3-4 lžičky), který smícháme s cukrem a necháme opět provařit do zhoustnutí. 

6

V čem vařit marmeládu

Marmeládu doporučujeme vařit v nepřilnavém hrnci se širokým dnem, kde se snáze odpaří tekutina a ovoce se nebude muset vařit tak dlouho. Po malých dávkách můžeme lehce uvařit marmeládu i v širší pánvi, kam dáváme asi 2–3 naběračky ovoce a cukru vařit do zhoustnutí a poté marmeládu plníme do sklenic. Máte doma domácí pekárnu? I ta se totiž dá úspěšně použít na vaření marmelády. Stačí připravené ovoce, cukr a želírovací prostředek vložit do nádoby, zapnout program "Marmeláda" a nechat pekárnu pracovat. 

7

Proč se sbírá pěna z marmelády

Všechny hospodyňky z marmelády po uvaření odebírají pěnu. Věděli jste však, že to má své opodstatnění? V pěně se totiž hromadí denaturované bílkoviny a tím se zvyšuje kazivost marmelády. Ale nemusíme ji hned vyhazovat, neobsahuje nic špatného, stačí ji proto po vaření odebrat a vychutnat si ji třeba na chleba s máslem, do kaše nebo jogurtu

8

Kde skladovat marmeládu a jak dlouho vydrží

Stejně jako ostatní zavařeniny, tak i marmelády bychom měli skladovat v chladu, suchu a temnu. Teplota pro skladování by měla být 5-10 °C, v případě teplotních výkyvů chodíme marmelády častěji kontrolovat, zda se nekroutí víčka nebo netvoří na povrchu plíseň. Marmelády doporučujeme spotřebovat do jednoho roku, ale kvalitně připravené a správně skladované vydrží i déle. Po otevření však ihned skladujeme v chladničce. 

9

Jak udělat marmeládu bez cukru a jak dlouho vydrží

Udělat marmeládu bez cukru je snadné a rychlé. Z chuti nemusíte mít obavy, protože chutná skvěle. Použijeme zralé i více měkčí ovoce, které očistíme, případně odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Krátce (do 5 minut) povaříme, rozmixujeme a přidáme podle množství želírovací látku zvanou agar, který bude sloužit také jako konzervant. Poté ještě pět minut povaříme. Pro větší sladkost můžeme přidat zrníčka z vanilkového lusku nebo hrozinky. Naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Pokud dodržíme čistotu sklenic, víček a správné skladování, vydrží nám marmeláda bez cukru klidně i rok. 

10

Co upéct s marmeládou

Z nespotřebovaných marmelád můžeme upéct spoustu lahodných buchet a koláčů. Mezi nejoblíbenější recepty patří linecké těsto, plněné taštičky nebo šátečky z tvarohového a křehkého těsta, kynuté buchty, koblížkypiškotové rolády a hrníčkové perníky, které můžeme rozříznout a poloviny k sobě slepit marmeládou nebo potřít povrch perníku a posypat třeba oříšky. Nezapomeňme ani na ovocné kůže, které snadno z marmelád sušením připravíme a vznikne nám tak zdravá svačinka na výlety. 

Jak na meruňkovou marmeládu

Meruňková marmeláda patří k nejoblíbenějším marmeládám, jaké si doma můžeme připravit. Vynikne v ní výtečná chuť meruněk a lahodné aroma, které k létu neodmyslitelně patří. A jak ji vyrobit? Budeme potřebovat zralé meruňky, můžeme použít i lehce otlačené plody, dáváme však pozor, aby neměly plíseň. Meruňky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky

  • Připravené meruňky vložíme do hrnce, přidáme želírovací prostředek a část cukru.
  • Krátce vaříme, přisypeme zbytek cukru a povaříme dalších 5 minut.
  • Odebereme pěnu, můžeme udělat test tuhnutí a plníme do čistých sklenic, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru. 

Celý postup výroby meruňkové marmelády, můžete zhlédnout v našem video-receptu

Připravujete domácí marmelády? Budeme rádi, když se o vaše zkušenosti a tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem. 

 

Další tipy a triky