Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský vrabec patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Šťavnaté kousky vepřového masa pečené s česnekem a kmínem jsou skvělou volbou pro rodinný oběd. Jak připravit moravského vrabce tak, aby byl dokonalý?

Moravský vrabec je jedním z pokrmů, které dokonale vystihují českou kuchyni - jednoduchý, sytý a plný lahodné chuti. I když jeho název může být trochu matoucí, s vrabci nemá nic společného. Jde o šťavnaté kousky vepřového masa, které se pečou s česnekem, kmínem a solí, aby získaly dokonalou chuť a krásně křupavou kůrčičku. 

1

Co je moravský vrabec

Moravský vrabec se připravuje z vepřové plece nebo krkovice pokrájené na menší kostky. Dochucuje se česnekem, kmínem, solí a pepřem. Peče se pomalu v troubě, často s cibulí a trochou vývaru, vína či piva, aby maso zůstalo šťavnaté. 

2

S čím se podává moravský vrabec

Tradičně se moravský vrabec podává s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným zelím. Často se k vrabci podává také špenát. Kdo si chce ušetřit práci, uvaří brambory, které se k chuti pečeného masa také dobře hodí.

3

Jak dlouho se moravský vrabec peče

Moravského vrabce pečte přibližně 1,5–2 hodiny. Prvních 90 minut pečte přikryté na 160–180 °C, aby maso zůstalo šťavnaté. Poté odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova. Pravidelně maso podlévejte, aby zůstalo měkké a šťavnaté.

4

Jaké koření použít

Nejjednodušší a nejtradičnější kořenící směs zahrnuje pouze sůl, kmín a česnek. Právě tato kombinace dodává masu autentickou chuť. Někteří kuchaři přidávají i pepř nebo majoránku, ale originální recept je postaven na jednoduchých ingrediencích.

5

Jak připravit vrabce v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je skvělou alternativou. Maso připravíte stejně jako do trouby, osolíte, okmínujete a přidáte česnek. Duste na nízkém stupni 6–8 hodin nebo na vysokém stupni 4 hodiny. Výsledkem bude velmi šťavnaté maso, které se bude rozpadat na jazyku.

6

Jak zahustit výpek

Tradičně se výpek zahustí moukou nebo škrobem, ale lze ho nechat i bez zahuštění a použít jako přírodní šťávu. Pokud preferujete hustší omáčku, můžete rozmíchat lžíci hladké mouky ve vodě a vmíchat do výpeku, krátce provařit a vychutnat si jemnou omáčku.

7

Jaký nápoj se k moravskému vrabci hodí

Nejlépe se hodí pivo, které doplní silnou chuť vepřového masa. Protože jídlo obsahuje tuk, zapití půllitrem chlazeného moku je přímo žádoucí - pivo má příznivý vliv na trávení. Ovšem nic se nemá přehánět, a tak přistupujte k jeho konzumaci opatrně.

8

Jaké zvolit maso na moravského vrabce 

Nejlepší volbou je vepřová plec, která je šťavnatá a zároveň neobsahuje příliš tuku. Pokud máte rádi tučnější maso, můžete použít bůček nebo kombinaci obou. Plec se snadno krájí na kostky, dobře se peče a výsledkem je měkké, chutné maso, které se krásně rozpadá.

9

Jaký je rozdíl mezi vrabcem a výpečky

Vepřové výpečky jsou tučnější, protože se připravují z bůčku nebo tučnější části krkovice. Maso je pokrájené na větší kostky, které se pečou ve vlastní šťávě. Výpečky jsou tak křupavější oproti vrabcům, kteří se během pečení podlévají pivem, vývarem nebo vodou.

10

Jak vznikl název moravský vrabec

Název „moravský vrabec“ vznikl z lidového pojmenování jídla, které se tradičně připravovalo na Moravě. Kousky pečeného vepřového masa svým tvarem připomínají malé ptáčky - vrabce, a tak si pokrm vysloužil tento název. 

Moravský vrabec je skvělým pokrmem pro každého, kdo miluje poctivou českou kuchyni. Správná volba masa, pečlivé pečení a vhodné přílohy z něj dělají ideální pokrm pro rodinný oběd nebo slavnostní hostinu

 

Komentáře

Další tipy a triky