Desatero rad na téma plísňové sýry: Pochoutky s výraznou chutí a vůní milujeme
Plísňové sýry jsou různé - jedny mají bílý, sametově jemný povrch a krémovitou konzistenci; druhé jsou plné zelených nebo modrých skvrnek v hrudkovitém těle. Další sýry obsahují najednou oba druhy plísní.
Plísňové sýry jsou pro svou výraznou vůni, slanou chuť a jemnou krémovou nebo naopak strukturovitou konzistenci velice oblíbené, a to hlavně mezi dospělými. Bez sýrů si nedokážeme představit žádný obložený talíř nebo omáčku k těstovinám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Co jsou plísňové sýry
Na měkký nebo polotvrdý sýr z kravského, kozího nebo ovčího mléka působí kromě běžné mikroflóry také speciální plísně typu Penicillium, které se přidávají do základní sýřeniny. Tyto ušlechtilé plísně ovlivňují konečný vzhled, konzistenci, chuť a vůni sýra.
2
Jak se vyrábí plísňové sýry
Sýr s ušlechtilou plísní se vyrábí z pasterovaného plnotučného mléka. Sýr zraje 6 měsíců, během nichž se propichuje dutými jehlami, kterými se dovnitř dostává vzduch a ten umožňuje růst modrých nebo zelených plísní. Sýr se posléze nechává ještě zrát, aby ztratil svůj tvarohovitý vnitřek.
3
Jaké jsou druhy plísňových sýrů
Známe sýry s modrou nebo zelenou plísní v dutinkách uvnitř (niva, gorgonzola, roquefort), s bílou plísní na povrchu (camembert, brie) nebo dvouplísňové sýry (vltavín), které jsou kombinací obou variant. Některé sýry mají na povrchu vlhký maz, který je chrání před vysycháním.
4
Jak konzumovat plísňové sýry
Sýry krájíme speciálními noži s otvory, na které se sýry nelepí. Nejčastěji je kombinujeme s pivem a různými druhy vín. Bývají součástí obložených talířů, chlebíčků a chuťovek, rolád a slaných dortů. Sýry s plísní uvnitř můžeme přidat do zeleninových salátů a pomazánek.
5
Plísňové sýry v teplé kuchyni
V teplé kuchyni sýry využijeme převážně v kombinaci s těstovinami a gnocchi, zapékáme je na pizze a slaných koláčích, plníme jimi šátečky, zavařujeme je do omáček s česnekem a zeleným pepřem, obalujeme je a smažíme jako řízek, nebo je přidáváme do sýrových dipů a fondue.
6
Jak nakládat plísňové sýry
Můžeme naložit různé druhy sýrů, které nakrájíme na kousky a naskládáme do skleničky s širokým hrdlem. Sýry proložíme cibulí, česnekem, chilli papričkami, celým i zeleným pepřem a kořením, použijeme i zelené natě (kopr). Vše zalijeme olivovým olejem, zavíčkujeme a necháme pár dní odležet.
7
Jak si vyrobit domácí plísňový sýr
Lidé, kteří rádi zkoušejí nové věci a mají k dispozici sýrařské pomůcky, si mohou domácí sýr vyrobit podle receptu (například camembert). Je však daleko jednodušší koupit sýr hotový, a to v několika druzích podle chuti a potřeby. Sýr má krátkou dobu trvanlivosti, proto ho spotřebujeme co nejdříve.
8
Kdy nejíst plísňový sýr
Sýry patří obecně mezi zdravé potraviny - převážně ty měkké, čerstvé, nízkotučné. Plísňové sýry se vyznačují vysokým obsahem tuku a soli. Déle skladovaný sýr v sobě může skrývat i zárodky neušlechtilých plísní s nebezpečnou listerií, proto bychom je neměli podávat malým dětem a těhotným ženám.
9
Jak poznat zkažený plísňový sýr
Bílá, modrá či zelená plíseň uvnitř nebo na povrchu sýra patří mezi ušlechtilé - naopak plíseň, značící zkažený sýr, se vyznačuje pronikavým, nepříjemným zápachem čpavku, svíravě hořkou chutí a odlišnými barvami plísně - převážně žlutou, růžovou, hnědou a šedou.
10
Jak skladovat plísňový sýr
Na každém balení sýra je vždy uvedena doba spotřeby, kterou je potřeba dodržet. Otevřené balení spotřebujeme ihned - pokud to není možné, vložíme sýr do dózy s víkem a uschováme v lednici. Sýr sníme nejpozději do dvou dnů - hořká chuť a nepříjemný zápach však znamenají, že sýr už není poživatelný.
Pokud jste při čtení našeho článku dostali chuť na nakládaný Hermelín, připravte si ho podle našeho videa - jen musíte počítat s tím, že ho musíte nechat pár dní uležet:
Komentáře