Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka je ozdobou štědrovečerní tabule. Její příprava však může být náročná, pokud neznáte správné postupy. Připravili jsme pro vás desatero osvědčených rad, díky kterým bude vaše rybí polévka vždy dokonalá, voňavá a chuťově vyvážená.

Aby však byla opravdu lahodná, je potřeba věnovat pozornost kvalitním surovinám, pečlivé přípravě i správnému dochucení. Každý krok od výběru ryb přes přípravu vývaru až po servírování je důležitý. Inspirujte se naším desaterem rad, které vám pomůže připravit polévku, na kterou se budou všichni těšit.

1

Jaké části ryby použít na rybí polévku

Polévka se vaří z rybích hlav, ploutví, kostí a dalších odřezků, které zbývají po porcování ryb. Z vnitřností to jsou především jikry a mlíčí. Dále můžete přidat také játra a ledviny. Ostatní vnitřnosti se do polévky nepoužívají a můžete je vyhodit.

2

Proč je vývar zakalený

Zakalený vývar vzniká prudkým vařením nebo nedostatečným sbíráním pěny. Vodu s rybími zbytky přivádějte pomalu k varu a poté snižte teplotu. Vařte na mírném plameni, aby vývar zůstal čirý. Důležité je sbírat pěnu hned, jakmile se vytvoří.

3

Jak dlouho vařit rybí vývar

Rybí vývar se vaří 30–45 minut. Rybí kosti uvolní všechny chutě poměrně rychle, proto není potřeba delší vaření. Pokud byste vývar vařili déle, mohl by ztratit jemnou chuť a některé kosti by se mohly začít rozpadat. 

4

Jak zvýraznit rybí polévku

Pro výraznější chuť přidejte opečenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, kousek muškátového oříšku nebo pár kapek bílého vína. Silnou chuť podpoří i bylinky, například tymián. Nakonec polévku doladí čerstvá petržel. Nejdůležitější však je, aby byla dostatečně osolená.

5

Jak zahustit rybí polévku

Polévku lze zahušťovat jemnou jíškou, kterou připravíte z másla a mouky. Alternativou je smetana nebo rozmixovaná kořenová zelenina z vývaru, která polévku zahustí přirozeně. Polévku zahustí také mlíčí a jikry.

6

Proč je polévka hořká

Hořkost způsobují neodstraněné žábry nebo krevní sraženiny v rybí hlavě. Před vařením hlavy očistěte pod tekoucí vlahou vodou a sliz otřete papírovou utěrkou. Žábry odstraňte. Také dlouhé vaření může způsobit nepříjemnou hořkost.

7

Lze použít mražené rybí hlavy

Ano, mražené hlavy jsou vhodné, ale je nutné je předem úplně rozmrazit a důkladně opláchnout. Při vaření v mraženém stavu může dojít k nežádoucí pachuti nebo zakalení vývaru. To samé platí i o ostatních odřezcích, které se k přípravě vývaru hodí.

8

Kdy dát do polévky rybí maso

Chcete-li do polévky přidat maso navíc, přidejte ho až ke konci vaření. Uvařené je rychle a dlouhým vařením by se rozpadlo na malé části. Maso rovnou pokrájejte na menší kousky, které budou hned připraveny k jídlu.

9

Jaká zelenina je do polévky nejlepší

Kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, tvoří základ každé dobré rybí polévky. Přidat můžete i cibuli, kterou předem opečete dozlatova, nebo kousek pórku, který polévce dodá jemně pikantní chuť. 

10

Jak servírovat rybí polévku

Polévku servírujte horkou, ozdobenou nasekanou petrželkou nebo pažitkou. K polévce se hodí čerstvé křupavé pečivo, například bageta, nebo domácí krutony ze staršího pečiva připravené na másle. 

Rybí polévka je sice klasika, ale vždy nabízí prostor pro kreativitu. S naším desaterem zvládnete připravit polévku, která bude lahodná a vyvážená. Dejte si záležet na kvalitních surovinách a pomalé přípravě, servírujte ji s láskou. Pak budou všichni u stolu spokojení.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky