Desatero rad na téma saláty: Skvěle chutnají i v zimním období
V zimě dáváme přednost hřejivým a sytým pokrmům, přesto po vánočních svátcích toužíme spíše po odlehčené stravě. Saláty si proto můžeme připravit i s teplou zeleninou a luštěninami. Poradíme, co se dává do salátů a jak připravit chutnou zálivku.
Leden bývá vždy ve znamení odlehčené stravy, a to nejčastěji v podobě salátů. Obohatit je můžeme často o sezónní potraviny, které se dají tepelně upravit, salát se pak stane sytějším. Naše desatero vám poradí, z jakých surovin si můžete zimní saláty připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaké druhy salátů využíváme?
- Jakou další zeleninu přidáváme?
- Jakou teplou zeleninu přidáváme?
- Jaké zálivky využíváme do salátů?
- Jaké luštěniny využíváme do salátů?
- Jak obiloviny využíváme do salátů?
- Jaké těstoviny využíváme do salátů?
- Jaké sýry přidáváme do salátů?
- Jaké maso a ryby využíváme do salátů?
- Jaká semínka využíváme do salátů?
1
Jaké druhy salátů využíváme?
Na běžný zeleninový salát vybíráme převážně listovou zeleninu, a to hlávkový salát, ledový salát, lehce pikantní rukolu, polníček a není výjimkou také čínské zelí. Tato zelenina je velmi chutná, dá salátům pěknou barvu a svěžest.
2
Jakou další zeleninu přidáváme?
Do zeleninového salátu můžeme nakrájet ostatní zeleninu, a to rajčata, okurky, papriku, ředkvičky, kedluben, mrkev, vše podle sezónnosti potravin. Zeleninu si můžeme také ozdobně vykrájet pomocí vykrajovátek nebo škrabkou na pásky.
3
Jakou teplou zeleninu přidáváme?
V zimním salátu chutná báječně pečená či restovaná zelenina, kterou stačí ochutit solí a bylinkami. Výborná je dýně, batáty, řepa, cibule, ale i cuketa, lilek, žampiony či papriky. Připravit je můžeme jednoduše v troubě nebo je orestujeme na pánvi.
4
Jaké zálivky využíváme do salátů?
Dobře chuťově vyvážená zálivka by se měla skládat z několika základních složek, a to je olej, sůl, dále kyselá složka ( citrónová/ limetová šťáva), sladká složka (med, sirup, cukr) a emulgující složka - běžně jí bývá hořčice nebo také med. Nejčastěji připravujeme tyto zálivky: medovo - hořčičnou, jogurtovo - bylinkovou, caesar zálivku s ančovičkami nebo velmi oblíbený a rychlý na přípravu vinaigrette.
5
Jaké luštěniny využíváme do salátů?
Vynikajícím doplňkem v zimních salátech jsou luštěniny, které nám salát obohatí o důležité bílkoviny a vlákninu. Nejčastěji využíváme různé druhy čočky - červená, zelená, dále jsou skvělou salátovou variantou fazole a méně známá cizrna.
6
Jak obiloviny využíváme do salátů?
Obiloviny jsou báječným doplňkem pro zimní saláty díky své výživové hodnotě a také pro svoji jednoduchou tepelnou úpravu. Obiloviny dopředu uvaříme a necháme vychladnout. Nejčastěji využíváme jáhly, pohanku, kuskus, bulgur, méně známý čirok a také quinou.
7
Jaké těstoviny využíváme do salátů?
Těstovinový salát je jedním z nejvíce oblíbených a připravit jej můžeme z různých druhů těstovin - ideální jsou vrtulky, na kterých se dobře uchytí dresink či zálivka. Salát promícháváme s dresinkem z majonézy, jogurtovým dresinkem nebo s klasickou salátovou zálivkou vinaigrette (olej, citrusová šťáva, med, sůl, pepř).
8
Jaké sýry přidáváme do salátů?
Hlavní součástí salátů bývá často sýr, neboť tímto spojením proměníme obyčejnou misku salátu v něco výjimečného. Nejčastěji sáhneme po balkánském sýru, mozzarelle, parmezánu, kozím sýru nebo po méně známém sýru haloumi.
9
Jaké maso a ryby využíváme do salátů?
Každý salát bychom měli doplnit důležitou bílkovinou, proto většinou sáhneme po kuřecím mase, které je chuťově neutrální a lehké. K salátům se také báječně hodí ryby, a to zejména losos, treska, tuňák, nebo také z mořských plodů krevety.
10
Jaká semínka využíváme do salátů?
Semínka nám nabízí velké benefity, obsahují totiž velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, navíc nám báječně saláty dochutí. Do salátů si můžeme přidat semínka sezamová, dýňová, slunečnicová, lněná, či méně známá semínka chia.
Pojďte si vyzkoušet také tento báječný a jednoduchý těstovinový salát podle videoreceptu, který se hodí na lehkou večeři nebo jako svačina do práce. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře