Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sekaná patří mezi klasiku, která se neomrzí. Klíčem k dokonalému výsledku je správná volba masa, vhodné koření a správná technika pečení. Přinášíme deset rad, jak připravit tradiční nadýchanou a šťavnatou sekanou plnou chuti.

Sekaná je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Přestože se na první pohled zdá jednoduchá, správná příprava perfektní sekané vyžaduje určité znalosti. Jak docílit šťavnaté a chutné sekané, která se nerozpadá a není suchá? Podělíme se s vámi o osvědčené tipy, se kterým vždy uspějete.

1

Jaké maso je nejlepší na sekanou

Nejlepší kombinací je směs vepřového a hovězího masa v poměru 2:1. Vepřové maso dodá šťavnatost, zatímco hovězí zajistí pevnější konzistenci a výraznější chuť. Použít můžete i mleté krůtí nebo kuřecí maso, ale výsledek bude méně šťavnatý.

2

Jak docílit, aby sekaná byla šťavnatá

Šťavnatost sekané ovlivňuje maso, které na její přípravu zvolíte. Nejšťavnatější sekaná je z tučného vepřového masa, se kterým můžete kombinovat sušší typy masa, jako je kuřecí nebo králičí. Další tekutinu do sekané přidá i pečivo namočené ve vodě nebo mléce. 

3

Proč sekaná praská při pečení

Praskání sekané způsobuje nedostatek tekutin ve směsi nebo příliš vysoká teplota pečení. Doporučuje se přidat mléko nebo vodu do směsi, dobře ji propracovat a péct při 150–160 °C. Pomůže také potření sekané olejem před pečením a přelévání výpekem během pečení.

4

Jaké koření by v sekané nemělo chybět

Základem je sůl, pepř, majoránka a česnek. Pro výraznější chuť lze přidat mletou papriku, kmín, muškátový oříšek nebo tymián. Někteří kuchaři přidávají i hořčici, která dodá jemnou pikantnost a pomáhá zvýraznit chuť masa.

5

Jak poznat, že je sekaná upečená

Nejspolehlivější metodou je vpíchnutí teploměru do středu sekané, kde by měla být teplota minimálně 75 °C. Pokud teploměr nemáte, zkuste do ní zapíchnout špejli a pozorujte, jakou barvu má vytékající šťáva. Ta by měla být čirá, ne růžová.

6

Jak připravit sekanou bez vajec

Vejce slouží v sekané jako pojivo a lze ho nahradit nastrouhanými bramborami, lněnými semínky namočenými ve vodě nebo rozmixovanou uvařenou čočkou. Dobře drží pohromadě i bramborová kaše nebo velmi jemně namleté hovězí maso

7

Jak dosáhnout lepší chuti sekané

Použijte čerstvé bylinky, jako tymián nebo rozmarýn, a kvalitní česnek. Přidejte trochu hořčice, worcestrové omáčky nebo strouhaného sýra. Pokud chcete intenzivnější chuť, nechte směs před pečením odležet několik hodin v lednici.

8

Lze do sekané přidat zeleninu

Ano, můžete přidat jemně nakrájenou cibuli, papriku, mrkev nebo cuketu. Strouhaná zelenina dodá vláčnost a obohatí chuť. Výrazná jsou také sušená rajčata nakládaná v oleji. Důležité je zeleninu předem osušit, aby sekaná nebyla příliš vodnatá a držela tvar.

9

Lze sekanou připravit bez lepku

Ano, místo klasické strouhanky použijte bezlepkovou verzi, ovesné vločky nebo uvařenou rýži. Další možností je bramborová kaše, která sekanou zvláční. Pro zahuštění lze použít kukuřičný nebo bramborový škrob. Chuť vylepší bylinky, česnek a vhodná kombinace koření.

10

Jak připravit vegetariánskou variantu sekané

Použijte luštěniny, například čočku nebo cizrnu, které dobře drží tvar. Smíchejte je s nastrouhanou zeleninou, vejci a namočeným pečivem nebo strouhankou. Pro lepší chuť přidejte sýr, bylinky nebo ořechy. Pečte stejně jako klasickou sekanou.

Domácí sekaná je nejen jednoduchým, ale také vděčným pokrmem, který ocení celá rodina. Díky správné volbě surovin a pečlivé přípravě si můžete dopřát šťavnatou a dokonale ochucenou sekanou, která chutná teplá i studená

0:00/ 0:00LIVE

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli