Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodná směs z mletého masa se stala ikonou české kuchyně. Připravuje se různými způsoby, ale vždy musí obsahovat cibuli, vajíčka, koření a strouhanku. V tomto článku si zodpovíme 10 nejčastějších otázek, které vás o sekané zajímají.

Sekaná se peče v troubě a před podáváním se může také smažit nebo grilovat. To jí dodá příjemnou a nezvyklou vůni i chuť. Je vynikající teplá i studená, s bramborami, kaší nebo jen s chlebem, ideálně doplněná o nakládané okurky nebo třeba okurkový salát.

1

Co patří do sekané

Do sekané patří mleté vepřové a hovězí maso, podušená cibule a česnek, vajíčko, sůl a koření. Často je také potřeba směs zahustit. U sekané můžeme hodně experimentovat a do základu přidat i jiné, méně tradiční suroviny, jako například mrkev nebo pivo.

2

Jak správně upéct sekanou

Smícháme dané suroviny dohromady a směs hněteme rukou alespoň 5 minut, aby se vše dokonale spojilo. Utvoříme šišky, které dáme do pekáčku potřeného olejem. Povrch sekané potřeme vodou. Pečeme prvních 10 minut na 200 °C, následně teplotu snížíme a pečeme na 150 °C zhruba 45 minut do křupava.

3

Jaké koření patří do sekané

Základem je masovou směs dostatečně osolit. Dále přidáme pepř, majoránku a česnek. K tomuto základu můžeme libovolně přidat další koření, jako je sladká paprika, libeček, petržel, kmín, a to jak mletý, tak i celý, který se hodí na posypání.

4

Čím zahustit sekanou

Nejčastěji se mleté maso zahušťuje strouhankou, ale můžeme použít také mouku nebo namočené pečivo. Místo strouhanky lze použít i ovesné nebo ječné vločky. Další alternativou, jak zahustit sekanou, je nastrouhání syrové brambory nebo vařené mrkve.

5

Čím nahradit vejce v sekané

Vajíčko slouží v sekané jako pojivo a můžeme ho nahradit vařenou nebo syrovou bramborou, kterou nastrouháme najemno a smícháme se směsí. Stejnou službu udělá také velmi jemně mleté hovězí maso.

6

Jak dlouho vydrží sekaná

Když sekaná po obědě zbyde, je dobré ji zabalit do alobalu a uložit do lednice. Takto vydrží až 5 dní. V případě potřeby ji ale lze také zamrazit, čímž si její trvanlivost několikanásobně prodloužíme.

TIP: Zamrazte ji rovnou nakrájenou na plátky, které mezi sebou oddělíte potravinářskou folií. Pak si vezmete jen tolik, kolik potřebujete a navíc sekaná rychleji rozmrzne.

7

Jak udělat šťavnatou sekanou

Velmi záleží na mase, které pro přípravu sekané zvolíte. Hovězí maso je sušší než vepřové. Proto můžete upravit poměr mezi nimi a u vepřového zvolit tučnější kus masa. Pomůže také dobře nasáklé pečivo, které necháme ve vodě nebo v mléce alespoň 15 minut.

8

Co dělat, aby sekaná během pečení nepraskla

Sekaná ráda praská, pokud je směs příliš suchá. Uděláme tedy takovou směs, která bude šťavnatá. Také lze na 1 kg masa přidat polévkovou lžíci bramborového škrobu nebo strouhaný syrový brambor. Šišku můžeme potřít rozšlehaným vejcem.

9

Jak vylepšit sekanou

Sekanou můžete vylepšit podle své fantazie a chuti. Použít lze třeba sušená rajčata nakládaná v oleji, která nakrájíte na malé kousky. Také hrst nakrájené čerstvé bazalky, pórek, hořčice nebo sýr dodají vaší sekané netradiční a zajímavou chuť.

10

Jaká příloha se hodí k sekané

Z těch tradičních příloh jsou to brambory nebo bramborová kaše. Přidáme dohněda upečenou cibulku a nakládané okurky nebo mini cibulky. Méně obvyklou přílohou jsou fazolové lusky, hrášek nebo vypečená směs rajčat, cibule a česneku.

Ať už je vaším favoritem teplá sekaná s bramborami nebo studená sekaná s chlebem a hořčicí, vždy platí, že domácí je nejlepší. Proto přinášíme videorecept na plněnou sekanou, která nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky