Desatero rad na téma sekaná: Vše, co potřebujete vědět pro dokonalý výsledek
Lahodná směs z mletého masa se stala ikonou české kuchyně. Připravuje se různými způsoby, ale vždy musí obsahovat cibuli, vajíčka, koření a strouhanku. V tomto článku si zodpovíme 10 nejčastějších otázek, které vás o sekané zajímají.
Sekaná se peče v troubě a před podáváním se může také smažit nebo grilovat. To jí dodá příjemnou a nezvyklou vůni i chuť. Je vynikající teplá i studená, s bramborami, kaší nebo jen s chlebem, ideálně doplněná o nakládané okurky nebo třeba okurkový salát.
Mohlo by vás zajímat
1
Co patří do sekané
Do sekané patří mleté vepřové a hovězí maso, podušená cibule a česnek, vajíčko, sůl a koření. Často je také potřeba směs zahustit. U sekané můžeme hodně experimentovat a do základu přidat i jiné, méně tradiční suroviny, jako například mrkev nebo pivo.
2
Jak správně upéct sekanou
Smícháme dané suroviny dohromady a směs hněteme rukou alespoň 5 minut, aby se vše dokonale spojilo. Utvoříme šišky, které dáme do pekáčku potřeného olejem. Povrch sekané potřeme vodou. Pečeme prvních 10 minut na 200 °C, následně teplotu snížíme a pečeme na 150 °C zhruba 45 minut do křupava.
3
Jaké koření patří do sekané
Základem je masovou směs dostatečně osolit. Dále přidáme pepř, majoránku a česnek. K tomuto základu můžeme libovolně přidat další koření, jako je sladká paprika, libeček, petržel, kmín, a to jak mletý, tak i celý, který se hodí na posypání.
4
Čím zahustit sekanou
Nejčastěji se mleté maso zahušťuje strouhankou, ale můžeme použít také mouku nebo namočené pečivo. Místo strouhanky lze použít i ovesné nebo ječné vločky. Další alternativou, jak zahustit sekanou, je nastrouhání syrové brambory nebo vařené mrkve.
5
Čím nahradit vejce v sekané
Vajíčko slouží v sekané jako pojivo a můžeme ho nahradit vařenou nebo syrovou bramborou, kterou nastrouháme najemno a smícháme se směsí. Stejnou službu udělá také velmi jemně mleté hovězí maso.
6
Jak dlouho vydrží sekaná
Když sekaná po obědě zbyde, je dobré ji zabalit do alobalu a uložit do lednice. Takto vydrží až 5 dní. V případě potřeby ji ale lze také zamrazit, čímž si její trvanlivost několikanásobně prodloužíme.
TIP: Zamrazte ji rovnou nakrájenou na plátky, které mezi sebou oddělíte potravinářskou folií. Pak si vezmete jen tolik, kolik potřebujete a navíc sekaná rychleji rozmrzne.
7
Jak udělat šťavnatou sekanou
Velmi záleží na mase, které pro přípravu sekané zvolíte. Hovězí maso je sušší než vepřové. Proto můžete upravit poměr mezi nimi a u vepřového zvolit tučnější kus masa. Pomůže také dobře nasáklé pečivo, které necháme ve vodě nebo v mléce alespoň 15 minut.
8
Co dělat, aby sekaná během pečení nepraskla
Sekaná ráda praská, pokud je směs příliš suchá. Uděláme tedy takovou směs, která bude šťavnatá. Také lze na 1 kg masa přidat polévkovou lžíci bramborového škrobu nebo strouhaný syrový brambor. Šišku můžeme potřít rozšlehaným vejcem.
9
Jak vylepšit sekanou
Sekanou můžete vylepšit podle své fantazie a chuti. Použít lze třeba sušená rajčata nakládaná v oleji, která nakrájíte na malé kousky. Také hrst nakrájené čerstvé bazalky, pórek, hořčice nebo sýr dodají vaší sekané netradiční a zajímavou chuť.
10
Jaká příloha se hodí k sekané
Z těch tradičních příloh jsou to brambory nebo bramborová kaše. Přidáme dohněda upečenou cibulku a nakládané okurky nebo mini cibulky. Méně obvyklou přílohou jsou fazolové lusky, hrášek nebo vypečená směs rajčat, cibule a česneku.
Ať už je vaším favoritem teplá sekaná s bramborami nebo studená sekaná s chlebem a hořčicí, vždy platí, že domácí je nejlepší. Proto přinášíme videorecept na plněnou sekanou, která nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 13 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 14 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 16 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 16 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 16 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vytvarovat masovou roládu. Stačí správně použít potravinářskou fresh fólii
Originální bavorská sekaná je jemná jako salám, lehkou pikantnost dodá zázvor a šťavnatost zajistí ledová tříšť
Sekaná v housce aneb český fastfood nejen na výlety: Klasiku z bufáčů si můžeme levněji a lépe připravit i doma
Komentáře