Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarky získáváme škvařením vepřového sádla. Nejčastěji toho hřbetního, nazývaného také řemenové. Toho má čuník na sobě nejvíc. Škvarky ale získáme i škvařením sádla plstního, které se nachází v břišní dutině pod hřbetem.

Na sádlo ani škvarky se nevyplatí pospíchat. Pokud se do této práce chcete pustit, uvolněte si celé odpoledne, během kterého budete škvarkům k dispozici. Je třeba s nimi míchat, scezovat sádlo do sklenic a podle potřeby doplňovat další várku. A to všechno pěkně pomalu, při nižších teplotách.

1

Jak udělat škvarky na plotně

Sádlo pokrájíme na kostky - čím menší, tím víc sádla získáme. Vložíme do kastrolu se silnějším dnem, podlijeme trochou vody a za občasného míchání škvaříme na mírném plameni. Rozpuštěné sádlo průběžně odebíráme sběračkou a přes cedník lijeme do připravených sklenic. Zbydou nám zlatavé škvarky.

2

Jak udělat škvarky v pomalém hrnci

Škvaření sádla v pomalém hrnci zabere několik hodin, ale není třeba věnovat mu velikou pozornost. Hrnec zapneme na nižší stupeň a podlijeme trochou vody. Není třeba míchat, protože teplota je nízká a tuk se nepřepaluje. Nezakrýváme poklicí. Výsledkem jsou bledší škvarky, které můžeme krátce pro barvu opéct v troubě.

3

Jak udělat škvarky v troubě

Tento způsob je nejsnazší i časově přijatelný. Troubu nahřejeme na 120–150 °C, sádlo škvaříme 2–3 hodiny. Občas promícháme, odebereme rozpuštěné sádlo a pečeme tak dlouho, dokud škvarky nemají žádoucí zlatavou barvu.

4

Kdy se solí škvarky

Škvarky na závěr škvaření, když už mají hezkou zlatavou barvičku, pořádně vymačkáme, abychom z nich dostali zbytky sádla. V tento moment je osolíme, pořádně promícháme a necháme vychladnout. Pokud nechceme, nemusíme je solit vůbec.

5

Jak uskladnit škvarky

Škvarky uchováváme v lednici. Pokud jsou ve sklenici se sádlem, vydrží zhruba půl roku. Pokud jsou ve sklenici pouze samotné škvarky, spolehlivě v lednici vydrží asi týden. Dlouhodobě lze škvarky uchovat také v mrazáku, kde je skladujeme až 1 rok.

6

Proč se do škvarků dává mléko

Přidáním mléka získají škvarky načervenalou barvu a budou chuťově jemnější. Nejčastěji se mléko přidává při škvaření na plotně a to v momentě, kdy už nám v hrnci nezbývá žádné sádlo. Mléka stačí jen trochu a během chvilky se za důkladného míchání vybarví.

7

Proč jsou škvarky hořké

Důvodů může být hned několik a vždy se pojí s přípravou škvarků v hrnci na plotně. Sádlo se snadno připálí a tak je zapotřebí pořádně míchat a neškvařit příliš zprudka. Když už se stane a na dně se utvoří připálená krusta, není dobré ji rozmíchat do zbylého sádla, to pak bude hořké, stejně jako škvarky. Škvarky také zhořknou, pokud je škvaříme až moc dlouho.

8

Jak škvarky zpracovat

Škvarky mají široké využití. Nejenže je můžeme jíst jen tak, samotné, ale můžeme z nich připravit voňavou pomazánku, placky, zapékáme je do domácího pečiva, přidáváme k zelňákům, zapečeným bramborám nebo upečeme báječné škvarkové pagáče.

9

Čím ochutit škvarky

Základem je škvarky osolit. Solit je nejlepší těsně před konzumací, abychom se nepřipravili o jejich křupavost. Kdo má rád výrazné chutě, přidá pepř nebo prolisovaný česnek. V obou případech kořeníme těsně před jídlem.

10

Jak se melou škvarky

Do pomazánek i jiných dobrot potřebujeme škvarky mleté. Nejjednodušší způsob je umlet je v mlýnku na maso. Pokud váš domácí robot tímto nástavcem disponuje, bude mletí škvarků hračka. Nejvhodnější je použití šajby se středními či malými otvory. 

Jak jsme již zmínili, škvarkové pagáče jsou oblíbenou dobrotou, kterou ze škvarků lze připravit. Jestli si nejste jistí receptem, přikládáme náš návod, jak na to.

 

Komentáře

Další tipy a triky