Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky jsou ovoce, které jako další podobné peckoviny dozrává v období pozdního léta. Nejsou náročné na pěstování a dají se pořídit i na trzích za velmi přijatelnou cenu. Kombinace švestek a máku je v kuchyni nepřekonatelná. Vykouzlíte z nich lahodné moučníky či připravíte chutnou zavařeninu. Kromě širokého uplatnění v kuchyni švestky navíc prospívají zdraví.

Švestky díky jejich sladko-kyselé chuti můžete využít nejen do sladkých koláčů, ale i do omáček, které se hodí např. ke grilovanému masu. Navíc jsou, kromě jejich využití v kuchyni, pro naše tělo velmi prospěšné. Pomáhají při problémech se zácpou, podporují imunitu, činnost střev a močových cest, proto bychom na ně neměli při konzumaci ovoce určitě zapomínat.

1

Jak nejlépe zpracovat švestky

Jak jsme již uváděli na začátku článku, využití švestek v kuchyni je velmi pestré. Můžete si z nich připravit švestky ve vlastní šťávě, povidla, buchty plněné švestkami, ovocné knedlíky sypané mákem, marmeládu, kompot nebo upéct chutný kynutý koláč.

2

Jak uchovat švestky na zimu

Švestky se dají uchovat na zimu podobným způsobem jako jiné sezónní ovoce. Využít můžete různé způsoby zavařování nebo jeden z nejrychlejších způsobů, kterým je mražení. Před vložením do mrazničky je potřeba ovoce opláchnout a zbavit pecek. Takto uchované ovoce vám vydrží až do další sezóny.

3

Co upéct ze švestek

Receptů na švestkové moučníky je celá řada. Můžete si z nich upéct klasický kynutý koláč, který již pekly naše babičky nebo můžete vyzkoušet něco z moderního pečení a připravit si švestkové crumble. Výtečně chutnají i švestkové vohrnoušky, tartaletky nebo závin se švestkami a mákem.

4

Co s přezrálými švestkami

Pokud nechcete z přezrálého ovoce nechat vypálit chutnou pálenku, lze švestky velice dobře upotřebit na přípravu povidel. Hodně zralé až přezrálé ovoce je do povidel žádoucí, neboť se díky tomu nemusí přidávat zbytečně mnoho cukru. Samotná výroba povidel je pak velmi snadná. Postačí ovoce dobře omýt, vypeckovat, smíchat s dalšími ingrediencemi a poté je dát péct do trouby. S přípravou povidel pečených v troubě vám velmi dobře poradí náš video-recept.

5

Jak se dělá švestkový koláč

Švestkový koláč má mnoho podob. Můžete si připravit kynutý koláč (táč) nebo jeho jednodušší verzi - rychlou buchtu s práškem do pečiva. I to patří do letní klasiky, kterou jsme v létě milovaly od našich babiček. Příprava litého švestkového koláče podle našeho receptu je velmi jednoduchá, protože se jedná o hrníčkový recept.

  • Budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce a 1/2 prášku do pečiva. 
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Následně všechny suroviny na těsto v míse důkladně promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený papírem na pečení a poklaďte půlkami švestek, nejlépe řezem nahoru. Koláč na závěr posypte drobenkou. Upečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30 minut.

6

Jak zpracovat švestky na slano

Díky variabilitě zpracování švestek můžeme s jejich využitím zabodovat i ve slané kuchyni. Výborně se hodí například na přípravu ostrého cuketového čatní, které je díky zvolené kombinaci lehce pikantní. Švestkovou omáčku náležitě využijeme ke grilovanému masu a jistě bude chutnější než kupovaná z obchodu. Sušenými švestkami pak můžeme vylepšit recept na vánoční zelnačku

7

Co s peckami ze švestek

Ze švestek můžete kromě samotných plodů využít i pecky, které při pečení či zavařování z ovoce odstraníte. Pokud si je omyjete a dobře vysušíte, můžete je naplnit do bavlněných či lněných povlaků, zašít a nechat se s nimi prohřát. Pecky švestek zašité v povlaku postačí dát zahřát na chvíli do trouby a poté můžete využít jejich blahodárný vliv na tělo. Pomohou vám při bolestivé menstruaci, bolesti šíje, nadýmání či bolesti břicha. Zároveň vás může hřát pocit, že využijete švestky beze zbytků.

8

Jak konzervovat švestky

Konzervování švestek je velice snadná záležitost. Švestky můžete zavařit formou marmelády, povidel nebo jako švestkový kompot. Další velmi chutnou variantou jsou švestky ve vlastní šťávě. Ty připravíte tak, že očištěné a vypeckované švestky naskládáte stříškovitě do sklenic a průběžně prosypáváte cukrem. Na závěr do každé sklenice nalijte lžíci vody. Zavíčkujte a sterilizujte 40 minut při teplotě 80 °C.

9

Jak sušit švestky

Aby švestky neztratily svou chuť a šťavnatost, usušte je v elektrické sušičce. Nastavíte si v ní ideální teplotu, aby se zachovaly všechny důležité vitamíny ve švestkách obsažené. Náročnější je sušení v troubě. Sušené švestky jsou výborné jen tak, ale můžete s nimi i experimentovat, dokonce i naslano. Vyzkoušejte je třeba zabalit do anglické slaniny nebo využít k plnění masa.

10

Jak zavařit švestkový kompot

Švestkový kompot je jednoduchá záležitost, na kterou budete potřebovat pouze tři suroviny. Vodu a cukr, které spolu svaříte. Poslední ingrediencí jsou samozřejmě švestky, které opláchnete, zbavíte pecek, naskládáte do sklenic a zalijete cukerným rozvarem. Poté již stačí sterilizovat 80 °C po dobu 20 minut.

Drobenkový koláč se švestkami

Tento koláč je hitem internetu a milují ho "pekaři" začátečníci, protože se i spodní korpus připravuje pouze z drobenky a není potřeba další těsto. Vláčnost koláče zajišťuje vanilkový puding a šťavnatost mu dodají sladko-kyselé švestky. S přípravou koláče vám pomůže náš video-recept.

A jaké oblíbené recepty ze švestek připravujete vy? Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte v komentáři pod článkem.


 

Komentáře

Další tipy a triky