Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklidili jste bohatou úrodu paprik a přemýšlíte, jak ji co nejlépe využít? Papriky jsou všestrannou zeleninou, kterou můžete uchovat na mnoho způsobů. Od mražení a sušení, přes zavařování, až po přípravu omáček, jako je ajvar.

Paprika je oblíbená zelenina, kterou si hojně pěstujeme na zahrádkách, ve sklenících i fóliovnících. Když přichází čas sklizně, může se stát, že máte najednou více paprik, než jste schopni okamžitě zpracovat nebo spotřebovat. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak papriku uchovat a využít.

1

Jak skladovat čerstvou papriku

Pokud plánujete papriku spotřebovat v průběhu několika dní, můžete ji skladovat v lednici. Čerstvé papriky je nejlepší uchovávat v plastovém sáčku nebo krabičce ve spodní části lednice, kde vydrží čerstvé 1–2 týdny. Důležité je udržovat papriky suché, aby se zabránilo hnilobě.

2

Jak zamrazit papriku

Před mražením je podstatné papriku omýt, odstranit semínka a nakrájet ji na menší kousky. Nakrájené papriky můžete rozložit na plech a předmrazit, aby se nespojily, a poté je přenést do mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto připravené papriky můžete použít později v různých pokrmech, jako jsou polévky, omáčky nebo pizza.

3

Jak usušit papriky

Sušenou papriku lze rozemlít a používat jako koření nebo přísadu do pokrmů. Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na tenké proužky. Sušit je můžete buď v sušičce na ovoce, nebo v troubě při nízké teplotě okolo 50 °C po dobu několika hodin, dokud proužky nejsou zcela suché a křupavé. 

4

Jak naložit papriky

Papriky můžete naložit ve sladkokyselém nálevu s kořením, jako je česnek, hořčičné semínko, bobkový list a pepř. Papriky nakrájejte na proužky nebo kousky a vložte do sterilizovaných sklenic. Přelijte je horkým nálevem (směs octa, vody, cukru a soli) a uzavřete. Naložené papriky můžete skladovat několik měsíců a používat jako přílohu, do salátů nebo sendvičů.

5

Jak zavařit papriky

Papriky můžete zavařit v podobě omáček a sals nebo jako grilované papriky v oleji. Pro zavařování omáček nebo salsy papriky očistěte, nakrájejte a smíchejte s dalšími ingrediencemi, jako jsou rajčata, cibule a česnek. Hotovou směs naplňte do sterilizovaných sklenic a zavařte. Takto zavařené papriky vydrží ve spíži i několik let.

6

Jak připravit paprikové pesto

Paprikové pesto je lahodná alternativa k tradičnímu bazalkovému pestu. Pečené papriky smíchejte s česnekem, olivovým olejem, parmezánem, ořechy (například piniové nebo vlašské) a trochou soli. Vše rozmixujte do hladké konzistence a použijte jako omáčku k těstovinám, na pečivo nebo jako marinádu na maso.

7

Jak vyrobit paprikovou omáčku

Papriky můžete použít k přípravě jemné nebo pálivé omáčky, která se skvěle hodí jako dochucovadlo k různým pokrmům. Papriky rozmixujte s octem, česnekem, solí a kořením podle chuti, poté povařte a přelijte do sterilizovaných sklenic. Papriková omáčka je skvělá na grilovaná jídla, do salátů nebo jako marináda.

8

Jak udělat paprikovou marmeládu

Pro milovníky sladkých a pikantních kombinací je papriková marmeláda zajímavou volbou. Červené papriky smíchejte s cukrem, octem, a třeba trochou chilli, pak vařte, dokud směs nezhoustne. Tuto marmeládu můžete použít k sýrům, masu nebo jako netradiční dochucení sendvičů.

9

Jak udělat plněné papriky

Klasickým a oblíbeným způsobem, jak zpracovat papriku, je její plnění. Papriky můžete naplnit směsí mletého masa, rýže, zeleniny, sýrů nebo dokonce quinoi, a poté je upéct v troubě nebo podusit v rajčatové omáčce.

10

Jak udělat paprikový ajvar

Paprikový ajvar se vyrábí z pečených červených paprik, lilků, česneku a někdy i chilli papriček. Tyto ingredience se nejprve pečou, aby získaly kouřovou chuť, poté se oloupou a rozemelou do jemné, hladké pasty. Ajvar se dochutí solí, pepřem a případně trochou octa, poté se povaří, dokud nezíská hustou konzistenci. 

Správné zpracování sklizených paprik vám umožní uchovat její čerstvost a chuť po delší dobu a využít ji v mnoha různých pokrmech. Ať už se rozhodnete papriku mrazit, sušit, nakládat nebo zavařovat, vždy máte jistotu, že si můžete užít chuť léta i v zimních měsících.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky