Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Zdroj: Pixabay, Leopictures

Rebarbora se snadno pěstuje a potřebuje pouze minimální péči. Abychom z ní sklidili bohatou úrodu silných pěkných řapíků, poskytneme jí pořádnou dávku živin a při suchém počasí ji zaléváme. Řapíky sklízíme opatrným vylamováním a před použitím z nich odstraňujeme tuhou slupku.

Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě a při dostatku vláhy, v dobrých podmínkách z ní vyroste mohutná rostlina. Oceníme ji na jaře, než začne dozrávat první ovoce (jahody, třešně). 

1

Jak se loupe rebarbora

Rebarboru loupeme co nejdříve po sklizni. Jde to snadno pomocí ostrého nožíku. Jednoduše z ní odspodu stáhneme horní tenkou vrstvičku (tenkou slupku) a konce řapíku začistíme. Můžeme to udělat hned u záhonu, abychom slupky rovnou hodili na kompost a domů si vzali už jen část určenou ke zpracování na moučníky.

 

2

Jak by se měla jíst rebarbora

Rebarboru jíme až po tepelné úpravě. Přestože se vlastně jedná o zeleninu, používáme ji do moučníků, stejně jako různé druhy ovoce. Rebarbora je nakyslá, proto jí prospěje přislazení (i vanilkový cukr). Pokud rebarboru před dalším zpracováním spaříme a vodu slijeme, sníží se tím její kyselost a bude stačit méně cukru. Chuť rebarbory není příliš výrazná, příjemně ji ochutí skořice.

3

Jak jíst rebarboru syrovou

Rebarbora se nekonzumuje zasyrova. Potřebuje tepelnou úpravu a ochucení, aby získala správnou a příjemnou chuť. Pokud jste někdy ochutnali šťovík (planou rostlinku), tak podobně chutná syrová rebarbora, ale k jídlu se nehodí

4

Proč je rebarbora jedovatá

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která může být při vysokých dávkách toxická. Pokud si dáme trochu tepelně upravené rebarbory v chutném moučníku, obávat se nemusíme. Platí ale "všeho s mírou". Opatrní by měli být ti, kdo mají problémy s ledvinami a močovými cestami, stejně tak těhotné ženy a menší děti. Jakmile jde rebarbora do květu a listy ztrácí svěžest, již řapíky v kuchyni nepoužíváme. V rostlině se zvyšuje podíl kyseliny šťavelové a navíc už nám dozrávají jahody. Na chutné řapíky si počkáme opět až na další jaro.

 

5

Jaké jsou nejlepší recepty s rebarborou

Rebarbora je výborná do sladkých koláčů, ať už jako náplň šátečků, buchet a závinů, nebo k posypání moučníků z litých těst. Protože má nakyslou chuť, raději vše více přisladíme. Vyzkoušejte také kynuté knedlíky s rebarborovou náplní, chutnají výborně. Z rebarbory můžete připravit i marmeládu nebo ji použít dokonce k masu (obvykle k drůbežímu). 

6

Jak připravit rebarboru pro vaření

Pokud vám rebarbora roste na zahrádce, zajdete si vylomit několik největších listů s řapíky. Musíte je "vykroutit" a vytrhnout ze země. Rebarbora se totiž nesklízí tak, že by se řapíky nad zemí uřízly, ale musí se vylamovat. Pak odstraníte listovou část, ta se nepoužívá, a řapíky oloupete. To znamená, že z nich opatrně stáhnete horní slupku pomocí ostrého nožíku. Jde to snadno. Doma řapíky opláchnete vodou a můžete se pustit do vaření. 

 

7

Jak se pozná zralá rebarbora

V prvním roce po výsadbě mladých rostlin nejspíš ještě sklízet nebudete, ale jakmile v dalších letech rostlině narostou listy se silnými řapíky, není proč váhat. Vyberete si vždy několik nejsilnějších a opatrně je vylomíte (vykroutíte a vytrhnete ze země). Další řapíky brzy dorostou a sklidíte je zase příště.

8

Jak řezat/krájet rebarboru

Oloupanou rebarboru zpracujeme co nejdříve, je křehká a snadno se krájí na prkýnku ostrým nožem. Krájíme ji na menší kousky, které dále zpracujeme do moučníků. Déle sklizená rebarbora začne být jako "gumová". Krájet jde sice také dobře, ale vždy je lepší pracovat s čerstvými surovinami. Pokud sklidíte rebarboru, ale zpracovat ji do moučníku zatím nemůžete, zvažte, jestli ji raději nezmrazíte pro pozdější využití.

9

Jak dlouho se vaří rebarbora

Nakrájenou rebarboru můžeme buď krátce povařit nebo jen spařit před dalším využitím do moučníků. Vodu po vaření (nebo spaření) vylijeme kvůli obsahu kyseliny šťavelové. Na tepelnou úpravu stačí několik minut, ale záleží na velikosti kousků rebarbory a dalším způsobu využití. Záleží na nás, jestli chceme zachovat celé kousky nebo rebarboru úplně rozvařit na pyré. V tom případě ji podlijeme troškou vody a přidáme k ní cukr a skořici.

10

Jak sklízet rebarboru

Rebarboru sklízíme postupným vylamováním nejsilnějších řapíků. Na rostlině by vždy měla zůstat alespoň třetina listů s řapíky, které postupně budou dorůstat. Sklizeň provádíme, jakmile řapíky dostatečně zesílí, obvykle to bývá koncem května a začátkem června, v závislosti na počasí.

 

A něco dobrého z rebarbory na závěr? Vybrali jsme pro vás rebarborový koláč s tvarohem. Připravit ho můžete podle názorného videa a určitě si pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky