Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiramisu je tradiční italský dezert, který zároveň považujeme za jeden z nejtučnějších dezertů. Na vině je sýr vyráběný ze smetany, mascarpone. Název dezert získal ze slov "tirami su", což volně přeloženo znamená "rozvesel mě".

Tiramisu se vyrábí ze žloutků a cukru, který se smíchá s mascarpone, z piškotů naložených ve směsi silného espressa a likéru Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Přinášíme 10 nejpalčivějších otázek, které vás ohledně tiramisu zajímají.

1

Čím nahradit mascarpone v tiramisu

Tučný sýr lze nahradit vysokoprocentní zakysanou smetanou, kvalitním jogurtem, ricottou nebo tučným tvarohem. Oblíbenou náhradou je také pomazánkové máslo smíchané se smetanou nebo šlehačkou.

2

Jak a v čem namáčet piškoty na tiramisu

Cukrářské piškoty máčíme v espressu, které je smíchané s Amaretem. Aby se nám dlouhé piškoty nerozpadly, můžeme použít obracečku nebo širokou vařečku. Piškoty vrstvíme střídavě s krémem. Poslední je vrstva krému, kterou posypeme kakaem.

3

Jak dlouho nechat tiramisu uležet

Dezert potřebuje čas na uležení, aby se chutě správně promíchaly a rozprostřely. Optimální je nechat ho odležet v lednici přes noc, ale vůbec nevadí, když bude odpočívat dva dny. Minimálně však dodržte alespoň tříhodinový interval od výroby.

4

Čím nahradit Amareto

Mandlové Amareto má specifickou chuť, díky které má tiramisu unikátní aroma. Můžeme ho sice nahradit rumem nebo vaječným koňakem, ale na chuti změnu poznáme. Vypomoci si ale můžeme mandlovým aroma.

5

Čím posypat tiramisu

Pravé italské tiramisu se posypává hořkým kakaem. Lze ho ale obměnit a posypat dezert jemně nastrouhanou čokoládou. Hezky také vypadá, když ho ozdobíme našlehanou šlehačkou.

6

Co je mascarpone

Mascarpone je sýr vyráběný ze smetany z kravského mléka. Používá se do slaných i sladkých pokrmů a pro vysoký podíl smetany jím často nahrazujeme smetanu. Nejčastěji ho používáme právě ve spojení s dezertem tiramisu, pro který je typický.

7

Co dělat, když se srazí krém z mascarpone

Když se nám srazí krém, je to nepříjemná komplikace, kterou někdy můžeme zachránit. V tomto případě vyšleháme trochu másla s cukrem, které postupně po lžičkách zašleháváme do sraženého krému.

8

Co patří do tiramisu

Podle původní italské receptury tiramisu obsahuje podlouhlé cukrářské piškoty, žloutky, cukr, silnou kávu, mascarpone a kakao. Existuje ale mnoho variací, kde se různé suroviny nahrazují jinými nebo se přidávají další, jako třeba šlehačka nebo ovoce.

9

Jak posypat tiramisu

Byla by škoda pokazit si výsledný vzhled dezertu a proto doporučujeme sypat kakao přes sítko. Pak se nemůže stát, že vám na povrch spadne nevzhledná hrudka. Pokud budete sypat strouhanou čokoládou, dejte ji vychladit před strouháním do lednice.

10

Jak vypadá tiramisu po česku

Česká obdoba tiramisu obsahuje místo mascarpone pomazánkové máslo a šlehačku. Kulaté dětské piškoty se máčí ve směsi kávy a rumu. Takové české tiramisu vzhledem to pravé italské připomíná, je jeho obstojnou variantou.

Věříme, že jsme vám zodpověděli vše podstatné, co by vás o tiramisu mohlo zajímat, a na závěr nezbývá nic jiného, než videorecept, podle kterého si tento oblíbený recept můžete připravit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky