Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky nesmí na sváteční tabuli chybět, bez nich by Vánoce neměly tu pravou, voňavou atmosféru. Jejich příprava není složitá, stejně tak jejich tvarování ani následné pečení. Přesto se objevují časté otázky.

Není snad osoby, která by nemilovala vanilkové rohlíčky. Avšak jedna věc je s oblibou cukroví pojídat, druhá zas schopnost ho správně připravit. Právě proto vám přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších otázek týkajících se tohoto cukroví.

1

Kdy se obalují vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky obalujte ideálně 2–3 minuty po jejich upečení. Ihned po vytažení z trouby jsou příliš horké, cukr by na nich okamžitě zvlhl a vytvořil nevzhledné mapy. Naopak na zcela vychladlých rohlíčcích cukr nedrží, protože nemá na čem. Na vlažném cukroví je stále ještě rozpuštěný tuk, na kterém cukr správně ulpívá.

2

Jak připravit těsto na vanilkové rohlíčky

Základní recept na vanilkové rohlíčky obsahuje hladkou mouku, moučkový cukr, studené máslo a strouhané či najemno mleté ořechy. Podle receptu si nachystejte potřebné ingredience, poté všechny smíchejte a vypracujte těsto podobné slepené drobence. Pracujte svižně, máslo v něm nesmí příliš zteplat.

3

Jaké ořechy jsou nejlepší pro vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou typické pro svou jemně oříškovou vůni. Tu jim dodávají nejčastěji vlašské, případně lískové ořechy. Použít však lze i nastrouhané mandle. Ořechy můžete najemno nastrouhat na struhadle nebo namlít díky použití mixéru. Také je lze nasekat v manuálním či elektrickém sekáčku.

4

Jak skladovat vanilkové rohlíčky, aby zůstaly křehké

Vanilkové rohlíčky je vhodné skladovat v plechové dóze vyložené papírovými ubrousky na chladném a tmavém místě. Ideálním místem je komora, chladná místnost nebo chodba. Naopak se vyvarujte skladování cukroví na balkoně kvůli častým (a nežádoucím) teplotním výkyvům - to samé však platí i pro sklep.

5

Jak dlouho může být těsto na vanilkové rohlíčky v mrazáku

Těsto na vanilkové rohlíčky lze nechat zamrazené až 2 měsíce. Pozor na srovnávání doby trvanlivosti mraženého těsta domácího a toho kupovaného - domácí těsta jsou bez umělých přísad, delší skladování těsta v mrazáku pak nedoporučujeme i kvůli hrozícímu žluknutí tuku v něm obsaženém.

6

Jak dlouho se pečou vanilkové rohlíčky

Připravené rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10–12 minut. Hotové jsou tehdy, je-li jejich spodní strana světle hnědá, zatímco vršek jemňoučce růžový. Ihned po upečení je potřeba rohlíčky vyklepnout z formiček, protože po jejich vychladnutí to nejde tak dobře a drolí se.

7

Jak nejlépe vytvarovat vanilkové rohlíčky

Tvarovat vanilkové rohlíčky lze hned několika způsoby. Z těsta odebírejte kousky, ze kterých ručně tvořte rohlíčky. Také můžete těsto vyválet v dlouhé válečky, ze kterých odkrajujte stejně velké kousky - ty pak tvarujte v rohlíčky. Nebo těsto jednoduše vtlačujte do formiček a v nich rohlíčky následně upečte.

8

Jak dlouho nechat odležet vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky je vhodné péct 2–3 týdny před vánočními svátky (tedy začátkem prosince, kolem svátku svatého Mikuláše), aby natáhly potřebnou vlhkost a získaly tím ještě křehčí strukturu. Takto odleželé rohlíčky jsou nejchutnější, protože se rozplývají na jazyku, jíst se však dají dříve i později.

9

Proč se vanilkové rohlíčky drolí

Při přípravě těsta na rohlíčky je nutné pracovat rychle a těsto nepřehníst. Pokud je příliš vychlazené, nechte ho malou chvíli povolit při pokojové teplotě a poté s ním začněte pracovat. Ořechy přidávané do těsta na vanilkové rohlíčky by měly být namleté či nasekané co nejjemněji, aby nenarušovaly jeho strukturu. Těsto může být také příliš suché - zde vám pomůže vychytávka s vaječným žloutkem.

10

Jaká mouka se dává do vanilkových rohlíčků

Do vanilkových rohlíčků se používá mouka hladká, kterou lze také zcela bez obav nahradit výživnější špaldovou moukou. Dodržujte však vybraný recept a nepřidávejte mouku navíc (pozor na podsypávání), aby se vám rohlíčky nezačaly zbytečně drolit.

Zodpověděli jsme všechny vaše otázky ohledně všemi milovaných vanilkových rohlíčků? Pokud ne, napište nám do komentáře, na odpověď určitě společně přijdeme. Zkuste si upéct křehké vanilkové rohlíčky podle videoreceptu níže:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky