Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílý cukr je potravina, kterou mají diabetici striktně zakázanou. Bohužel cukr je součástí sladkých zavařenin, přesnídávek a kompotů, láku v kyselých okurkách nebo nálevu v různých zeleninových čalamádách.

Diabetici se nemusí vzdát ovocných marmelád, kompotů ani jiných výrobků. Na trhu je dostatečná nabídka sladidel, které jsou určeny pro tepelnou úpravu právě jim. Některé dobroty se mohou úplně obejít bez cukru, poradíme vám s výběrem.

Čím sladí diabetici při zavařování

Zdravý člověk si asi nepochutná, ale diabetikům náhražky cukru nevadí:

  • Zavařování bez cukru je vhodné z ovoce, které je sladké - jablka, švestky, meruňky, hrušky. Zahušťujeme je pektinem, agarem nebo dia želírovacím cukrem a sterilizujeme. Takový postup se hodí k přípravě marmelád, džemů, povidel a pyré.
  • Umělá sladidla jako Stévie, Xylitol nebo Erythritol jsou určena i k vaření. Musíme vychytat jejich sladivost při přípravě nálevu na kompoty nebo v marmeládách. Tekutá sladidla přidáváme do ovocné směsi až těsně před koncem vaření. Ve větším množství mají nepříjemnou pachuť.

Všechny výrobky s umělým sladidlem je nutné sterilizovat a pak je sníst rychleji než ty s cukrem. Někdy se vyplatí připravit marmeládu a kompoty jen v takovém množství, které můžeme uchovat v lednici a rychle je spotřebovat.

V našem videu můžete vidět přípravu hruškových povidel bez cukru. Hodí se na koláče a vydrží i několik let:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky