Desatero rad na téma dipy: Tyto výborné husté omáčky jsou určeny pouze k namáčení
Dip je hustá omáčka z různých surovin, která se podává samostatně v miskách. Nepřelévá se přes hotové jídlo ani se s jídlem nevaří. Strávníci si v dipu máčí kousky potravin, k namáčení se hodí maso, chléb, brambory a zelenina.
Každý z nás už dip ochutnal. Tři nejznámější dipy jsou kečup, hořčice a tatarská omáčka, v jiných zemích to jsou guacamole, salsa, hummus a mnoho jiných. Příprava omáčky není složitá, jako základ se mohou použít suroviny, které máte běžně doma.
Mohlo by vás zajímat
1
Jak se připravují dipy
Jelikož jsou dipy husté omáčky, které by měly na namáčené potravině ulpět, volíme suroviny, které to umožňují. Základem dipu je hustší složka - mletá nebo mixovaná zelenina, hořčice, majonéza, jogurt, kysaná smetana, tvaroh. Ta se posléze ředí do potřebné hustoty a přidávají se dochucovadla a koření.
2
Jaké jsou nejznámější dipy
Nejznámějšími dipy jsou rajčatový kečup, různé druhy hořčice, majonéza a tatarská omáčka. V jiných zemích dipům vévodí cizrnový hummus, indické čatní, mexické guacamole, středomořská salsa či řecké tzatziky. Asijská kuchyně je známá svými pikantními omáčkami na jarní závitky.
3
Jak udělat dip z majonézy
Základní složkou je majonéza, kterou můžeme pro snížení kalorické hodnoty nastavit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Osolíme, opepříme a prošleháme - do vzniklého krému můžeme zamíchat lisovaný česnek, nastrouhanou cibuli, červenou papriku, kyselou okurku a zelené bylinky.
4
Tvarohový a jogurtový dip
Pojivem všech ingrediencí je tvaroh, jogurt nebo směs obou. Tvaroh ředíme mlékem nebo smetanou do požadované konzistence. Krém prošleháme s hořčicí, solí, pepřem, lisovaným česnekem, ale i jemně nasekanou zeleninou a zelenými bylinkami. Dip můžeme ochutit mnoha druhy koření.
5
Jak připravit pikantní dip
Do pikantních omáček používáme rajčata nebo zeleninu, cibuli, česnek, pálivé papričky, pepř, uzenou papriku a chilli koření. Sladké a kouřové aroma dodáme trochou švestkových povidel. Dip je velmi oblíbený při grilování masa a v anglicky mluvících zemích se bez něho neobejde žádné barbecue.
6
Čím se dochucují dipy
Základ nemá příliš dominantní chuť, takže ho můžeme kombinovat se vším, co máme rádi. Kromě soli a pepře jsou to různé druhy koření, zelené bylinky (petrželka, kopr, pažitka), hotové omáčky (barbecue, sojovka), mletá nebo jemně posekaná zelenina včetně cibule, kyselé okurky a lisovaný česnek, který nesmí nikdy chybět.
7
Jak se servírují různé dipy
Dipy servírujeme v miskách mezi připravené jídlo. Můžeme podávat i několik druhů různých dipů - některé vychlazené, jiné naopak teplé. Povrch dipu dozdobíme zelenými lístky, praženými semínky, kousky zeleniny nebo několika kapkami pikantní omáčky či ochuceného oleje (olivový, dýňový, sezamový).
8
Jaká jídla se máčí v dipech
Nejchutnější jsou bramborové hranolky nebo hranolky ze zeleniny v jakékoli tepelné úpravě. V dipech máčíme kousky upečeného nebo grilovaného masa a ryb, uzeniny, sýr, mexické tortilly, různé druhy chlebových placek, bramborové a zeleninové chipsy nebo i kousky rohlíků a veky.
9
Neobvyklé kombinace dipů
Chuť omáčky může být velmi výrazná díky aromatickým sýrům jako jsou tvarůžky, romadur nebo Niva. Kombinace s ořechy, rozinkami a medem je v orientálních pokrmech nepostradatelná. Použití fazolí, zázvoru, hub a ovoce sice nepatří ke klasice, ale ozvláštní každý dip jinou, specifickou chutí a vůní.
10
Jak zužitkovat zbylé dipy
Zbylé dipy přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do ledničky, kde vydrží i dva dny. Mrazit dipy je zbytečné - zmrazením ztratí své vlastnosti a vždy je lepší připravit čerstvé. Dip, který si bereme na výlet, by měl být ze surovin, které se nekazí - proto vynecháme majonézu, tatarku a kysanou smetanu.
Zkuste si namíchat vlastní dip. Inspirací vám může být recept z našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma indické čatní: Pikantní zeleninová omáčka chutná výborně
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový
Komentáře