Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní sezona láká ke grilování. Grilujeme maso, ryby, ovoce i zeleninu, na grilu můžeme připravovat dokonce i některé přílohy. Máme oblíbené marinády, ale také dipy, které si dopřejeme ke grilovaným dobrotám.

"Dip" znamená namáčet a slouží k ochucení potravin při jejich konzumaci. Dipy mají různé základy, např. majonézový, hořčicový, smetanový (créme fraiche, zakysaná smetana), jogurtový (tvarohový), zeleninový, ovocný. Mohou být ostré, pikantní nebo jemné. Snažíme se, aby s grilovanou potravinou společně tvořily chuťovou harmonii.

Každá rodina má svůj fígl, jak naložit maso, připravit zeleninu nebo rybu na grilu. Korunou takové domácí grilovačky je ale správná omáčka neboli dip. Hotová za pár minut, plná voňavých bylinek,… Podívejte se na všechny omáčky a dipy.

Majonézové dipy

Základem dipu je majonéza, nejlépe domácí. Dokážeme ji připravit opravdu bleskově. Majonézu můžeme ochutit česnekem, kečupem, křenem, kořením apod. Asi nejznámějším majonézovým dipem je tatarská omáčka nebo aioli. Oba tyto dipy můžeme snadno připravit doma. Hodí se hlavně k masu.

Hořčicové dipy

Základem chuti může být koupená či domácí hořčice, postačí také jen hořčicová semínka. která nadrtíme. Dodají dipu pikantnost a ostrost. Dip zjemníme jogurtem, majonézou, chuť podtrhneme citronovou šťávou, česnekem, křenem nebo bylinkami. Hodí se především k masu, hamburgerům a uzeninám.

Smetanové a jogurtové dipy

Dipy, jejichž základní hmotu tvoří jogurt, créme fraiche nebo zakysaná smetana, jsou také velmi oblíbené. Smetanové bývají krémovější, hustší a tučnější variantou oblíbenějších jogurtových dipů. Ochucujeme je hlavně česnekem, bylinkami, kořením, pikantními omáčkami (worcesterská, sladkokyselá thajská apod.). Hodí se k masu i zelenině. Obzvlášť výborné jsou s grilovanými cuketami nebo lilky.

Zeleninové dipy

Mezi ně můžeme zařadit oblíbené tzatziki (omáčka z čerstvých okurek), guacamole (omáčka z avokáda), baba ganuš (omáčka z lilku), rajčatové omáčky včetně kečupu. Například slavná BBQ omáčka má rajčatový základ. Mnohé tyto omáčky mají ustálené receptury, nicméně malé změny udělat můžeme, pokud nám velí chuť. Hodí se především k masu (hlavně mletému) a některým přílohám.

Ovocné omáčky

Nejvýraznější mezi nimi jsou brusinkové a švestkové omáčky. Jejich pikantně sladkokyselá chuť skvěle doplní vepřové nebo kuřecí maso. Švestkovou omáčku můžeme v sezoně zavařit a mít v zásobě. Brusinky použijeme zavařené a omáčku připravíme čerstvě.

Ostatní dipy

Mezi nejlepší dipy můžeme zařadit ještě oblíbený hummus (dip z cizrny a sezamových semínek), salsu verde (bylinková omáčka), čatní, nejrůznější salsy (směs ovoce a zeleniny), bylinkové pesto nebo tapenádu z oliv.

Na závěr pro vás máme videorecept na BBQ omáčku.

A jaké dipy máte nejraději vy? Napište nám o tom.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli