Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupy jsou často neprávem opomíjené, ale přitom chutné, levné a v některých jídlech takřka nepostradatelné. Jedná se často o tradiční jídla našich babiček, protože dříve bývaly kroupy na stole častěji. Máme pro vás několik tipů na pokrmy, ve kterých kroupy hrají důležitou roli.

Kroupy před použitím dobře propláchneme studenou nebo vlažnou vodou, nejlépe to jde na sítu nebo cedníku pod tekoucí vodou. Pak je dáme do hrnce a nalijeme na ně čistou vodu, necháme alespoň půl hodiny bobtnat. Během té doby získají na objemu a vaření pak půjde rychleji. Vaříme je v nové vodě, trochu osolené, případně doplněné kořením (např. bobkový list). Místo vody lze použít zeleninový nebo masový vývar. Po změknutí je před přidáním do polévky propláchneme vodou.

Do čeho se hodí kroupy

Využití je široké a když si kroupy zvyknete používat, určitě vás napadnou další možnosti. Máme pro vás několik osvědčených tipů.

  • Menší kroupy přidávejte především do polévek. Vařte je zvlášť, aby nezakalily polévku. 
  • Chutné a levné jídlo našich babiček získáte, když uvařené kroupy přidáte ke šťouchaným bramborám. Při podávání je ozdobte osmaženou cibulkou a přidejte sterilovanou nebo kvašenou okurku. Kdo chce, doplní ještě uzeninou.
  • Kroupy budou výborně chutnat, když je po uvaření krátce osmahnete na pánvi s trochou oleje, můžete je pak použít jako přílohu. Osmažená cibulka jim prospěje vždy.
  • Kroupy lze přidávat po libosti do různých karbanátků, placiček i do sekané, vylepší jejich konzistenci a soudržnost. Před přidáním je uvaříte a pomelete.
  • Houbový kuba je osvědčenou klasikou, kterou připravíte jednoduše z předem uvařených krup a hub (mohou být sušené, čerstvé i mražené). Řádně ochucenou směs upečte na pekáčku v troubě.
  • Kroupy jsou oblíbené v kombinaci s hrachem. Smíchejte je jednoduše s uvařeným hrachem a posypte na talíři osmaženou cibulkou. Kdo chce, přidá ještě uzeninu.
  • Kroupy lze podávat i k masovým jídlům. Vyzkoušejte třeba kuře pečené na žampionových kroupách.
  • V některých rodinách se s oblibou připravují kroupy s uzeným masem. Podávají se s kyselou okurkou nebo s kysaným zelím.
  • Kroupy najdou své časté a důležité uplatnění v období zabíjaček, své místo mají např. v zabíjačkové polévce - prdelačce z jelita.

Podle následujícího receptu si můžete uvařit výtečné a tradiční jídlo z krup, houbového kubu. Na ochucení použijte česnek a majoránku.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky