Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Zdroj: Pixabay, Andrea

Hřebíček je dalším z řady oblíbených druhů koření. V kuchyni používáme sušené neotevřené poupě květu z hřebíčkovce, stromu z čeledi myrtovitých. Strom vykvétá dvakrát do roka a tvoří mnoho poupat, která se suší na slunci.

Hřebíček má typickou velmi výraznou a příjemnou vůni a chuť. Výborně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vždy ho přidáváme pouze v malém množství. Např. při použití do kompotů bohatě stačí 1 hřebíček na půl litru tekutiny. Hřebíček patří mezi dražší druhy koření, proto se ho vyplatí koupit, když je zrovna v akci.

Do jakých jídel dát hřebíček

Hřebíček používáme buď celý nebo mletý, vždy podle konkrétního využití. Vybrali jsme několik tipů na jídla, do kterých se hřebíček nejenže výborně hodí, ale dokonce by bez něj neměly tu správnou chuť: 

Hřebíček v lidovém léčitelství

Kromě využití v kuchyni je toto koření oblíbenou surovinou lidového léčitelství. Po zalití alpou a vyluhování se používá např. k potírání bolavých dásní. Rádi po něm sáhnou i  ti, které trápí bolesti zubů. Aromatická hřebíčková silice je užitečná v parfumerii a při výrobě likérů

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Na závěr pro vás máme recept na plněné papriky v rajské omáčce. A protože se hřebíček do rajské omáčky výborně hodí, tak ani v této dobrotě nesmí chybět. Pokrm můžete uvařit podle následujícího videa:

A do jakých jídel rádi používáte hřebíček vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář