Oregano čili dobromysl známe z jihoevropské, mexické i české kuchyně. Voní podobně jako majoránka a stejně tak se používá
Dobromysl, příjemně voňavá a oblíbená bylinka, se v zemích kolem Středozemního moře, ve Španělsku a v Mexiku, nazývá oregano (origano). Pro jídla, která se připravují v těchto krajích, je typická.
Dobromysl je trvalka, která tvoří keříčky. U nás roste planě na pasekách nebo slunných stráních a připomíná velkou mateřídoušku. Lze ji pěstovat i na skalce. Jako medonosná bylina bývá v době květu intenzivně obletovaná včelami.
Jak se dobromysl sbírá a konzervuje
Kvete od července, její listnatá nedřevnatá nať se sbírá na počátku květu, kdy má nejvíce silic. Sušíme ji buď řídce rozloženou, nebo v malých svazcích zavěšených ve stínu. Suchou nať odrhneme a uskladníme v těsnících obalech v temnu a suchu.
Jaké je použití v kuchyni
Jako koření se oregano, podobně jako majoránka, hodí do tučnějších jídel, do sekaného masa, do gulášů, ke skopovému masu, rybám, k dušené i zapékané zelenině. Ve středomoří se dává hlavně na pizzu, v mexické kuchyni je nezbytnou součástí chilli noc carne.
Jaké jsou léčivé účinky
Dobromysl obsahuje silici, třísloviny a hořčiny. Pomáhá vykašlávat, je žlučopudná, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy (odtud její český název), podporuje chuť k jídlu. Čaj z dobromysli pomáhá při nachlazení.
Komentáře