Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka je mlýnský výrobek. Vyrábí se mletím surových zrn, kořenů a semen, které pak slouží k pečení mnoha druhů pečiva a při vaření většiny pokrmů. Bílá mouka však není pro náš organismus nepostradatelná.

Bílá mouka z klasických obilovin obsahuje lepek, který si musí odpustit lidé s celiakií. Mnoho jiných lidí mouku odmítá, protože jde o nezdravou potravinu, která zanáší a zahleňuje organismus, díky cukru má hodně kalorií a rychle se po ní přibírá. Můžeme volit různé náhražky mouky nebo se jí úplně vzdát.

Moučníky a dorty bez mouky

Bílou mouku v pečených korpusech velmi dobře zastoupí kukuřičný škrob, kakao, mák nebo strouhané ořechy, popřípadě bílkový sníh. U dortových korpusů sice nedosáhneme velké výšky, ale to není na závadu. Připravíme nižší dorty, řezy, rolády nebo zákusky, plné lahodného krému a bez jediného gramu mouky.

Koláče a koláčky bez mouky

Klasické koláče se pečou z těsta s moukou a s nádivkami nebo s ovocem. K přípravě jejich bezmoučné vláčné verze můžeme sáhnout po tvarohu, kysance nebo po banánech. Použít můžeme také kukuřičný škrob, mletý mák nebo loupané mandle, které ve spojení s ovocem poslouží i k posypání koláče místo drobenky.

Sladké pokrmy bez mouky

Z přirozeně bezlepkových surovin můžeme připravit sladká jídla pro celou rodinu. Jsou to různé kaše a nákypy z rýže, kukuřice a jáhel, které se vaří v mléce a kombinují s ovocem. Ani lívanců, palačinek a plněných knedlíků se nemusíme vzdát - použijeme tvaroh, kokos nebo kukuřičný škrob

Chléb a pečivo bez mouky

Chléb a rohlíky z náhrad mouky nejsou tak chutné jako z mouky bílé - někteří lidé však odmítají její alternativy kvůli rozdílům v chuti a konzistenci. Sáhnout tak musí po mletých semenech, luštěninách, oříšcích, sýrech (cottage, mozarrella), po ovesných vločkách nebo strouhané zelenině

Sušenky a cukroví bez mouky

Zdravou alternativou vánočního cukroví a sušenek plných mouky, másla a cukru, je pečení výhradně z kakaa, kokosu, semínek a strouhaných ořechů, někdy s použitím ovesných vloček, mletých datlí, tvarohu, sušeného a kandovaného ovoce nebo strouhané čokolády. 

Jak se dá mlsat bez mouky

Honí nás mlsná a nemůžeme si vzít sušenku? Máme mnoho možností, jak si dát něco dobrého bez mouky a mnohdy i bez cukru a tuku. Jsou to různé druhy nepečených kuliček, čokoládové pralinky, ovocné želé nebo zmrzlina. Pro sváteční stůl vytvoříme slavnostní pohár s tvarohem, šlehačkou a ovocem, na jehož přípravu se podíváme v našem videu:

0:00/ 0:00LIVE

Komentáře

Další tipy a triky