Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody vlastně nejsou plody, ale zbytnělá okvětní lůžka. Zní to nepravděpodobně, ale plody jsou vlastně malá zrníčka na červené jahodě. Jahody obsahují hojnost vitamínu C, svým množstvím srovnatelnou s citrusovými plody.

Jahody jsou prvním čerstvým ovocem - na jejich chuť a vůni se těšíme celou zimu. Když je máme možnost koupit nebo natrhat, snažíme se uspokojit naše chutě všemi možnými jahodovými pokrmy a sladkostmi.

Jak zpracovat jahody

Máme tři možnosti kromě okamžité konzumace čerstvého ovoce:

  1. Tepelné zpracování jahod - kompoty, marmelády, džemy, přesnídávky, ovocné medy, šťávy, sirupy, likéry, kandované a lyofilizované jahody.
  2. Zpracování syrových jahod - dřeně, zmrzliny a nanuky, mražené celé ovoce, ochucení krémů, pěn a kaší, dekorace na sladkých dezertech.
  3. Pokrmy s jahodami - bublaniny, koláče, šátečky, sladké kaše, knedlíky, nepečené dorty, jahodové omáčky, poháry a pyré.

Jak využít jahody v dezertech

Jahody jsou prvním ovocem, které na jaře zpracováváme v dezertech:

  • Jahodové krémy se připravují z ovocné dřeně, kterou přidáme do základu z másla, pudinku a cukru nebo do tvarohu, kysanky či jogurtu s rozmačkanými nebo pokrájenými jahodami. Krém důkladně vyšleháme.
  • Jahodové pěny jsou lehčí variantou krémů - připravíme je ze šlehačky, tvarohu a kysaných mléčných výrobků, vyšlehaných s cukrem a rozmačkaným ovocem. Kousky jahod přidáme nejen do krému, ale i na ozdobení.
  • Jahodové želé je nedílnou součástí lehkých pečených i nepečených dortů se šlehačkou nebo krémem. Jahody použijeme do směsi se želatinou nebo jí jen zalijeme jahodovou mozaiku na dezertu a necháme ztuhnout.

Jak použít jahody k dekoraci

Dort můžeme ovocem také ozdobit:

  • Jahodové pralinky jsou čerstvé kousky jahod, které máčíme do rozpuštěné čokolády nebo bílé fondánové polevy a ozdobíme jako pralinku. Po napíchnutí na tyčku vytvoříme lízátka, která milují děti.
  • Jahodové dekorace připravíme z celých nebo pokrájených jahod, kandovaného a lyofilizovaného ovoce, domácích želé bonbónů nebo růžového žužu. Velké jahody podle potřeby krájíme na plátky, kostičky, vějířky, julienne.
  • Jahodové doplňky jsou chutné malé sladkosti, které obsahují čerstvé jahody. Ať to jsou rozmačkané jahody s cukrem, jahody smíchané s čokoládovou polevou nebo jahody namočené do želatiny.

Sladké drobečky

Jahodami nikdy nic nezkazíme a můžeme je mít doma stále, pokud je rychle spotřebujeme - dlouho totiž nevydrží. Jahodami se ani nepřejíme - úroda se dá zpracovat tolika způsoby, že můžeme mít každý den jiný recept, aniž by se opakoval. Delší trvanlivost (2–3 dny) mají jahody v medu, v čokoládě, s cukrem nebo ty, ze kterých uděláme marmeládu do ledničky. Jahody, které nesníme, můžeme zavařit nebo zmrazit. Mrazíme dřeně nebo celé plody, které pak sesypeme do krabičky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky