Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody vlastně nejsou plody, ale zbytnělá okvětní lůžka. Zní to nepravděpodobně, ale plody jsou vlastně malá zrníčka na červené jahodě. Jahody obsahují hojnost vitamínu C, svým množstvím srovnatelnou s citrusovými plody.

Jahody jsou prvním čerstvým ovocem - na jejich chuť a vůni se těšíme celou zimu. Když je máme možnost koupit nebo natrhat, snažíme se uspokojit naše chutě všemi možnými jahodovými pokrmy a sladkostmi.

Jak zpracovat jahody

Máme tři možnosti kromě okamžité konzumace čerstvého ovoce:

  1. Tepelné zpracování jahod - kompoty, marmelády, džemy, přesnídávky, ovocné medy, šťávy, sirupy, likéry, kandované a lyofilizované jahody.
  2. Zpracování syrových jahod - dřeně, zmrzliny a nanuky, mražené celé ovoce, ochucení krémů, pěn a kaší, dekorace na sladkých dezertech.
  3. Pokrmy s jahodami - bublaniny, koláče, šátečky, sladké kaše, knedlíky, nepečené dorty, jahodové omáčky, poháry a pyré.

Jak využít jahody v dezertech

Jahody jsou prvním ovocem, které na jaře zpracováváme v dezertech:

  • Jahodové krémy se připravují z ovocné dřeně, kterou přidáme do základu z másla, pudinku a cukru nebo do tvarohu, kysanky či jogurtu s rozmačkanými nebo pokrájenými jahodami. Krém důkladně vyšleháme.
  • Jahodové pěny jsou lehčí variantou krémů - připravíme je ze šlehačky, tvarohu a kysaných mléčných výrobků, vyšlehaných s cukrem a rozmačkaným ovocem. Kousky jahod přidáme nejen do krému, ale i na ozdobení.
  • Jahodové želé je nedílnou součástí lehkých pečených i nepečených dortů se šlehačkou nebo krémem. Jahody použijeme do směsi se želatinou nebo jí jen zalijeme jahodovou mozaiku na dezertu a necháme ztuhnout.

Jak použít jahody k dekoraci

Dort můžeme ovocem také ozdobit:

  • Jahodové pralinky jsou čerstvé kousky jahod, které máčíme do rozpuštěné čokolády nebo bílé fondánové polevy a ozdobíme jako pralinku. Po napíchnutí na tyčku vytvoříme lízátka, která milují děti.
  • Jahodové dekorace připravíme z celých nebo pokrájených jahod, kandovaného a lyofilizovaného ovoce, domácích želé bonbónů nebo růžového žužu. Velké jahody podle potřeby krájíme na plátky, kostičky, vějířky, julienne.
  • Jahodové doplňky jsou chutné malé sladkosti, které obsahují čerstvé jahody. Ať to jsou rozmačkané jahody s cukrem, jahody smíchané s čokoládovou polevou nebo jahody namočené do želatiny.

Sladké drobečky

Jahodami nikdy nic nezkazíme a můžeme je mít doma stále, pokud je rychle spotřebujeme - dlouho totiž nevydrží. Jahodami se ani nepřejíme - úroda se dá zpracovat tolika způsoby, že můžeme mít každý den jiný recept, aniž by se opakoval. Delší trvanlivost (2–3 dny) mají jahody v medu, v čokoládě, s cukrem nebo ty, ze kterých uděláme marmeládu do ledničky. Jahody, které nesníme, můžeme zavařit nebo zmrazit. Mrazíme dřeně nebo celé plody, které pak sesypeme do krabičky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli