Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel je sladká potravina, která se v základu vyrábí karamelizováním (tavením, pálením) cukru při teplotě kolem 170 °C, během kterého se molekuly cukru rozkládají a mění barvu od světle žluté až po tmavě hnědou.

Samotný karamel má sladkou, mírně nahořklou chuť s kouřovým aromatem. Většinou se však připravuje s máslem, smetanou nebo dochucovadly, které případnou hořkost srazí a karamel zjemní a dochutí. Využít ho můžeme ve sladké i slané kuchyni.

Jak připravit karamel

Podle požadavků na konkrétní recept máme několik možností:

  1. Jednoduchý karamel připravíme roztavením cukru na pánvi nebo v kastrůlku. Cukr mícháme a seškrabujeme jeho nánosy z krajů. Po dosažení potřebné barvy karamel odstavíme a zpracujeme na plechu nebo ve formičkách - hodí se k výrobě karamelových dekorací (nitě, střepy, destičky a kolečka, lízátka).
  2. Karamelový kulér vznikne upálením cukru do hnědé barvy a následným vmícháním horké vody. Po rozvaření přecedíme karamel přes sítko a uchováme ve sklenicích. Používáme ho jako dochucovadlo do krémů a těst, k obarvení a dochucení pokrmů, lihovin, piva, masných výrobků a anglické slaniny.
  3. Tekutý karamel vznikne upálením cukru a jeho naředěním horkou smetanou a máslem. Je důležité karamel rozvařit, aby v něm nezůstaly nerozpuštěné kousky - popřípadě ho přecedíme přes sítko. Takový karamel použijeme jako omáčku na zmrzliny a zákusky, na ochucení krémů, do pralinek nebo na palačinky.
  4. Měkký karamel se připravuje z cukru, upáleného do světle hněda, a přidáním másla a horké smetany tak, aby vznikla hmota, kterou lze po ztuhnutí krájet na kostičky - karamelky. Jiným způsobem přípravy je nalití hmoty na plech a před ztuhnutím naznačení mřížky nožem - karamelky půjdou snadno nalámat

Kam všude se hodí karamel

Výrazná karamelová chuť se používá hlavně v cukrařině:

Když se řekne "karamel", mnoho lidí před sebou uvidí dokonalé větrníky s karamelovou šlehačkou a polevou. Kdo si netroufne na bochánky z odpalovaného těsta, může vyzkoušet podle našeho videa větrník na plech, plný karamelové chuti:

Sladké drobečky

Děti karamel milují - ostatně jako všechno sladké. Pod dohledem dospělého si mohou vyrobit karamelová lízátka. Stačí upálit cukr, přidat do něj trochu marmelády nebo pár kapek smetany a rozvařit. Hmotu naplníme do silikonových formiček na lízátka. Také můžeme nalít karamel do různých tvarů na pečicí papír a do každého položit špejli. Jako děti jsme nalévali karamel na máslem vymazané lžíce a lžičky, zapíchli kus špejle a pochoutka byla na světě.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli