Dobroty s karamelem: Milují je děti i dospělí, od bonbónů až po sladké omáčky
Karamel je sladká potravina, která se v základu vyrábí karamelizováním (tavením, pálením) cukru při teplotě kolem 170 °C, během kterého se molekuly cukru rozkládají a mění barvu od světle žluté až po tmavě hnědou.
Samotný karamel má sladkou, mírně nahořklou chuť s kouřovým aromatem. Většinou se však připravuje s máslem, smetanou nebo dochucovadly, které případnou hořkost srazí a karamel zjemní a dochutí. Využít ho můžeme ve sladké i slané kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit karamel
Podle požadavků na konkrétní recept máme několik možností:
- Jednoduchý karamel připravíme roztavením cukru na pánvi nebo v kastrůlku. Cukr mícháme a seškrabujeme jeho nánosy z krajů. Po dosažení potřebné barvy karamel odstavíme a zpracujeme na plechu nebo ve formičkách - hodí se k výrobě karamelových dekorací (nitě, střepy, destičky a kolečka, lízátka).
- Karamelový kulér vznikne upálením cukru do hnědé barvy a následným vmícháním horké vody. Po rozvaření přecedíme karamel přes sítko a uchováme ve sklenicích. Používáme ho jako dochucovadlo do krémů a těst, k obarvení a dochucení pokrmů, lihovin, piva, masných výrobků a anglické slaniny.
- Tekutý karamel vznikne upálením cukru a jeho naředěním horkou smetanou a máslem. Je důležité karamel rozvařit, aby v něm nezůstaly nerozpuštěné kousky - popřípadě ho přecedíme přes sítko. Takový karamel použijeme jako omáčku na zmrzliny a zákusky, na ochucení krémů, do pralinek nebo na palačinky.
- Měkký karamel se připravuje z cukru, upáleného do světle hněda, a přidáním másla a horké smetany tak, aby vznikla hmota, kterou lze po ztuhnutí krájet na kostičky - karamelky. Jiným způsobem přípravy je nalití hmoty na plech a před ztuhnutím naznačení mřížky nožem - karamelky půjdou snadno nalámat.
Kam všude se hodí karamel
Výrazná karamelová chuť se používá hlavně v cukrařině:
- Do pečených i nepečených těst a piškotů, kde chutná v kombinaci s oříšky.
- Do dortových krémů, zmrzlin a ochucené šlehačky na větrníky a zákusky.
- Do sladkých pohárů, do zmrzlin, nanuků, sušenek, bonbónů a lízátek.
- Do dochucovacích omáček, přelivů, polev; do kávy a karamelového likéru.
- Do obalovací směsi na oříšky, na křehké dekorace a nitě na croquembouche.
- Do karamelu můžeme máčet čerstvé i sušené ovoce, oříšky a sušenky.
Sladké drobečky
Děti karamel milují - ostatně jako všechno sladké. Pod dohledem dospělého si mohou vyrobit karamelová lízátka. Stačí upálit cukr, přidat do něj trochu marmelády nebo pár kapek smetany a rozvařit. Hmotu naplníme do silikonových formiček na lízátka. Také můžeme nalít karamel do různých tvarů na pečicí papír a do každého položit špejli. Jako děti jsme nalévali karamel na máslem vymazané lžíce a lžičky, zapíchli kus špejle a pochoutka byla na světě.
Komentáře