Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit výborná sázená vejce tak, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý, to snadno dokážou i méně zkušení, pokud se budou držet našich rad. Takto připravená vejce můžeme podávat velmi rychle, navíc je pokrm s nimi ještě více lákavý a chutný.

Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka)

Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej neutrální chuti (slunečnicový, řepkový). Sázená vejce budeme mít hotová během chvilky, nejlepší jsou čerstvě připravená, rovnou servírovaná z pánve.
  • Olej rozehřejeme tak, aby se jeho hladina zřetelně chvěla. Máslo zpění a začne se škvířit.
  • Vejce pro jistotu vyklepneme do hrnku a z něj potom přelijeme na pánev. Žloutek by měl zůstat neporušený.
  • Vejce smažíme na mírnou až střední teplotu. Při prudkém smažení by bílek zgumovatěl, odspoda se připekl a tuk by prskal. Během smažení vejce ochutíme.
  • Vejce můžeme připravit také na lívanečníku nebo ve formičce položené na pánvi. Formičkou může být i kolečko papriky, kroužek velké cibule, vykrojený plátek chleba atd.
  • Pokud chceme mít bílek celý ztuhlý, můžeme po ztuhnutí většiny bílku vejce na pár vteřin překlopit pomocí obracečky, nebo pánev na chvilinku zakrýt pokličkou.
  • Při delší době ale hrozí ztuhnutí žloutku a to není většinou žádoucí. Záleží na chuti strávníka.

Jak ochutit sázená vejce

Nejjednodušším ochucením vajec je sůl a pepř, ale můžeme použít i bylinky (pažitku, naťovou petrželku, řeřichu, klíčky), šunku, rozpečenou slaninu, různou zeleninu nebo oblíbené jemné koření. Vyzkoušejte např. provensálskou směs bylinek.

Kde využít sázená vejce

Volská oka mohou tvořit chutnou snídani, večeři nebo doplnit talíř s dušenou čočkou, špenátem, steakem a jinými oblíbenými pokrmy. Naše názorné video vás naučí uvařit pikantní lečo s volským okem.

A jak máte nejraději volská oka vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář