Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Dokonale hladký karamel zvládneme i v domácích podmínkách. Postup není složitý a pokud se ho budeme držet, výsledek nás příjemně překvapí. Karamel pak použijeme na různé skvělé dobroty.
Hladký a jednoduše připravený karamel, to není nic složitého. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní. Jedna zásada je nemíchat a druhá zvolna rozpouštět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit skvělý karamel
Popíšeme jednoduchý postup:
- Do kastrůlku nasypeme cukr krystal nebo krupici.
- Plotýnku nastavíme na střední teplotu.
- Cukrem vůbec nemícháme.
- Když se cukr začne rozpouštět, ztlumíme plamen na minimum, aby se rozpouštěl pomaleji a nespálil se.
- Necháme jej zvolna samovolně rozpouštět, případně trochu pohneme kastrůlkem.
- Jakmile je karamel rozpuštěný a světle hnědý, ihned kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla.
- Pozor, horký karamel má teplotu kolem 200 °C a je velmi nebezpečný!
V horkém karamelu můžeme obalovat ovoce (jablíčka, banány), ořechy, burizony, slepovat jím oplatky nebo přilepit profiterolky na známý dort Krokámbuš (Crocquembouche), vytahovat z něj tenké „vlásky“, vyrobit domácí karamelky a další dobroty.
Komentáře
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké pečení: Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je krásně vláčná
Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem
Pět třešňových dezertů: Voňavá a nadýchaná bublanina, osvěžující nepečené bábovičky nebo úžasně vláčný kakaový koláč
Karamelovou šlehačku do větrníků nebo dortu s námi určitě zvládnete hned napoprvé