Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale hladký karamel zvládneme i v domácích podmínkách. Postup není složitý a pokud se ho budeme držet, výsledek nás příjemně překvapí. Karamel pak použijeme na různé skvělé dobroty.

Hladký a jednoduše připravený karamel, to není nic složitého. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní. Jedna zásada je nemíchat a druhá zvolna rozpouštět.

Jak připravit skvělý karamel

Popíšeme jednoduchý postup:

  • Do kastrůlku nasypeme cukr krystal nebo krupici.
  • Plotýnku nastavíme na střední teplotu.
  • Cukrem vůbec nemícháme.
  • Když se cukr začne rozpouštět, ztlumíme plamen na minimum, aby se rozpouštěl pomaleji a nespálil se.
  • Necháme jej zvolna samovolně rozpouštět, případně trochu pohneme kastrůlkem.
  • Jakmile je karamel rozpuštěný a světle hnědý, ihned kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla.
  • Pozor, horký karamel má teplotu kolem 200 °C a je velmi nebezpečný!

V horkém karamelu můžeme obalovat ovoce (jablíčka, banány), ořechy, burizony, slepovat jím oplatky nebo přilepit profiterolky na známý dort Krokámbuš (Crocquembouche), vytahovat z něj tenké „vlásky“, vyrobit domácí karamelky a další dobroty.

 

 

 

 

Komentáře

zdenka.s: Zdeni, díky za zprávu. Mám radost, že to dobře dopadlo. Karamelovou šlehačku dělejte podle tohoto článku :-K:-K Hezké dny :-*

zizala: Jaruško, šlehačka byla výborná, hlavně ne přeslazená ,manžel ji ,,zblajznul" jen tak . Když budu potřebovat víc šlehačky ,mám tedy zachovat poměr :na jednu lžíci cukru 100 ml šlehačky? Děkuji :-K:-K
Karamel naprosto bez problémů :yes::yes::yes::yes

zdenka.s: Zdeni, díky, dejte vědět, jak se povedlo :-K

Jaroslava Oumarová: děkuji za návod ,mně se nikdy nepodařilo ,asi proto, že jsem cukr míchala :no:
Hned teď vyzkouším :-K:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky