Jak připravit listový salát, aby byl křupavý, svěží a chutný? Na přípravu zálivky známe vychytávku
Křehký a křupavý salát se zálivkou připravenou tak, aby nám chutnala, vyžaduje trochu zkušeností nebo dobrý návod. Každému také chutnají trochu jiné bylinky na ochucení. Máme pro vás několik tipů pro skvělý salát.
Jak připravit listový salát
Svěží a křehká listová zelenina je velmi chutná a lákavá pro oči. Používáme ji k doplnění a zdobení jídel, nebo z ní můžeme připravit lahodný salát do mísy. K listové zelenině lze přidávat ještě další druhy zeleniny, tajemství skvělé chuti spočívá v dobře ochucené zálivce.
- Hlávku nebo trs rozebereme a list po listu omyjeme. Nikdo nechceme, aby nám v zubech křupal písek nebo zemina. Lépe se listy omývají ve dřezu s hodně studenou vodou, než pod tekoucí vodou z kohoutku.
- Necháme okapat a důkladně osušíme nebo odstředíme (odstředivka na salát je velmi praktickou pomůckou), protože mokré listy by nepřijaly olejovou zálivku.
- Velké listy překrájíme nebo natrháme na menší. Přendáme je do mísy.
- Do šroubovací skleničky dáme 100 ml oleje, 30 ml octa (nejlépe bílého vinného), sůl a pepř podle chuti, pro milovníky sladkokyselé chuti trochu cukru nebo lžičku medu (nepřehánět!) a něco na ochucení (např. lžičku dijonské hořčice, bylinky, cibulku apod.).
- Skleničku uzavřeme a důkladně protřepeme. Měla by se vytvořit hladká emulze.
- Nalijeme ji na salát a promícháme.
Listový salát po ochucení zkonzumujeme co nejdříve, protože vlivem působení soli v zálivce brzy ovadá. Můžeme připravit i klasickou sladkokyselou zálivku, jak ukazuje názorné video.
Komentáře