Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb je nejstarší lidská potravina. V minulosti připomínala spíše ploché placky, v současnosti má tvar pecnu nebo bochníku. V obchodě kupujeme kvasový chléb, ale doma připravený chleba z droždí je stejně chutný.

Domácí chleba z droždí se peče v mnoha domácnostech. Proti kupovanému chlebu má ten čerstvě upečený mnoho předností - je vláčný, má křupavou kůrku, je jednoduchý a rychle hotový, dlouho vydrží a jeho chuť je naprosto bezkokurenční.  

1

Jak má správně vypadat chleba

Správně upečený chleba musí při poklepání na dno "zvonit" - zvuk upečeného chleba připomíná ťukání na dřevo. V opačném případě má zvuk slabý a spodek chleba je ještě měkký. Kůrka je červenohnědá. Malé praskliny nevadí - pro někoho jsou naopak žádoucí. Při zmáčknutí kůry chleba zapraská a promáčkne se. Ukrojený krajíc je vláčný, plný oček, není mazlavý ani se nedrobí.

2

Z jaké mouky se peče chleba

Na bílý chleba použijeme hladkou pšeničnou mouku, na tmavý chléb mouku žitnou - obě můžeme libovolně míchat. Výhodou je použití mouky chlebové, což je tmavší mouka, získaná z celých zrn. Část mouky lze nahradit moukou špaldovou, mletými semínky nebo ovesnými vločkami.

3

Čím se dá nakypřit chleba

Klasický chleba se peče z kvasu, který vznikne krmením žitné nebo celozrnné mouky po několik dní. Když není čas a potřebné zkušenosti, připravíme chleba z drožďového kvásku nebo z omládku. Některé speciální druhy chleba potřebují jako kypřidlo prášek do pečiva nebo dokonce jedlou sodu.

4

Jak se připravuje omládek

Omládek je drožďový kvásek (preferment), který se připravuje zvlášť v misce s použitím části odvážených surovin. Díky omládku je pečivo nadýchané a chléb je plný "oček", což jsou bublinky v upečeném chlebu. Těsto s omládkem potřebuje k nakynutí méně droždí a není pak v hotovém pečivu cítit.

5

Čím ochutit těsto na chleba

Kromě soli se nejčastěji používá kmín a různá semínka - lněné, slunečnicové, dýňové, sezamové, mák. Těsto ochutíme česnekem, osmaženou cibulí, nasekanými škvarky, ořechy, sušenými rajčaty, olivami. Do těsta na chleba můžeme přidat podmáslí nebo nastrouhaný vařený brambor, čímž dosáhneme vláčné konzistence

6

Jak zpracovat těsto na chleba

Odebereme část mouky a vody, smícháme ji se špetkou cukru a droždím (na 500 g mouky stačí 15–20 g droždí). Vytvoříme husté těstíčko, které přikryjeme ubrouskem a necháme 15 minut kynout. Pak omládek i zbylou mouku spolu s vodou a kmínem zpracujeme robotem a po spojení těsta přidáme sůl a semínka.

7

Jak kyne těsto na chleba

Těsto vložíme do pomoučené nebo olejem potřené mísy, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na rozdíl od kvasového chleba kyne drožďové těsto kratší dobu - podle teploty v místnosti. Z těsta vytvarujeme bochník, položíme ho na pečicí papír, zakryjeme utěrkou a necháme ho ještě 30–40 minut odpočívat.

8

Jak se peče domácí chleba

Chléb před pečením nařízneme jednou podélně nebo několikrát příčně - odvede se tím pára z těsta a chleba nabyde na objemu. Potřeme ho slanou vodou a posypeme kmínem nebo semínky. Chleba pečeme 15 minut na 230–240 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C. Povrch před připálením chráníme alobalem.

9

Co udělat s horkým chlebem

Bochník nebo pecen ještě na plechu potřeme slanou vodou, aby byl lesklý. Chleba musí "zvonit", když poklepeme na dno. Přesuneme ho na mřížku, kde postupně vychladne. Nepřikrýváme ho, aby se nezapařil. Nesnažíme se chléb krájet horký, srazil by se, což poznáme podle tmavších vlhkých map na řezu chleba. 

10

Jak uchovat domácí chleba

Upečený chleba musí 10–12 hodin dýchat bez zakrytí. Po této době ho zabalíme do čisté utěrky a vložíme do igelitového sáčku. Výhodou jsou speciální látkové sáčky na pečivo, které uchovají chleba jako čerstvý až týden. Vhodné jsou také kvalitní chlebníky, ve kterých pečivo vydrží bez zabalení, pouze se zakrytým řezem.

Pokud s přípravou chleba stále ještě váháte, podívejte se na naše video a pokuste se křupavý bochníček sami upéct - opravdu to za to stojí:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky