Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Usmažte si domácí donuty a kupované již nebudete chtít. Potřebujete dva pomocníky

Donuty jsou koblížky ve tvaru prstence s lahodnou polevou. Milují je hlavně děti a na pultech obchodů je najdeme v různém barevném provedení, případně s posypkami. Doma upečené se s kupovanými nedají srovnat. Jak nejlépe vytvořit typický tvar donutky, to vám poradíme v dnešním článku.

Americké koblížky se staly velmi rychle hitem i u nás. Jsou výbornou alternativou na rychlou svačinu nebo jenom k mlsání. V domácích podmínkách se nejčastěji smaží stejně jako klasické koblížky v hrnci s vrstvou oleje nebo pečou v troubě, případně můžete vyzkoušet elektronický donutovač.

Jak vytvarovat donuty

Základní recept na děrované donuty je jednoduchý. Na zhruba 15 kusů vám postačí: 130 g vody, 1 lžíce rumu, 30 g změklého sádla, 1 žloutek, 25 g cukru, špetka soli, 100 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 15–18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku) a 10 g čerstvého droždí.

  • Z uvedených surovin si nejprve vypracujte těsto, které necháte cca 45 minut kynout.
  • Těsto následně propracuje a rozválejte, zhruba na šířku malíčku.
  • Pokud nemáte vykrajovátko na donuty, využijte jako jednoduché pomocníky obyčejnou větší skleničku, se kterou uděláte tvar donutu, a malý panák (štamprli), který vám pomůže vytvořit dírku uprostřed.
  • Donuty nechte ještě další půlhodinu kynout a poté je ve vyšší vrstvě oleje usmažte.
Jak nejraději připravujete domácí koblihy nebo donuty, smažené nebo pečené v troubě? Podělte se s námi o své rady v komentáři pod článkem.

 

Komentáře

Další tipy a triky