Usmažte si domácí donuty a kupované již nebudete chtít. Potřebujete dva pomocníky
Donuty jsou koblížky ve tvaru prstence s lahodnou polevou. Milují je hlavně děti a na pultech obchodů je najdeme v různém barevném provedení, případně s posypkami. Doma upečené se s kupovanými nedají srovnat. Jak nejlépe vytvořit typický tvar donutky, to vám poradíme v dnešním článku.
Americké koblížky se staly velmi rychle hitem i u nás. Jsou výbornou alternativou na rychlou svačinu nebo jenom k mlsání. V domácích podmínkách se nejčastěji smaží stejně jako klasické koblížky v hrnci s vrstvou oleje nebo pečou v troubě, případně můžete vyzkoušet elektronický donutovač.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvarovat donuty
Základní recept na děrované donuty je jednoduchý. Na zhruba 15 kusů vám postačí: 130 g vody, 1 lžíce rumu, 30 g změklého sádla, 1 žloutek, 25 g cukru, špetka soli, 100 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 15–18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku) a 10 g čerstvého droždí.
- Z uvedených surovin si nejprve vypracujte těsto, které necháte cca 45 minut kynout.
- Těsto následně propracuje a rozválejte, zhruba na šířku malíčku.
- Pokud nemáte vykrajovátko na donuty, využijte jako jednoduché pomocníky obyčejnou větší skleničku, se kterou uděláte tvar donutu, a malý panák (štamprli), který vám pomůže vytvořit dírku uprostřed.
- Donuty nechte ještě další půlhodinu kynout a poté je ve vyšší vrstvě oleje usmažte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Maková náplň pro všestranné použití: Naučte se ji úsporně podle videonávodu
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře