Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zkuste s námi vyrobit z dýně jednoduchý domácí džus. Pochutnají si na něm děti i dospělí. Je osvěžující a má krásnou barvu
Zdroj: Toprecepty.cz

Domácí džusy jsou levné, navíc jsou bez barviv, ochucovadel a konzervantů, takže je můžeme s klidem nabídnout i dětem. Navíc tímto způsobem chutně zpracujeme velkou úrodu dýní.

Jedním z džusů, který se určitě vyplatí připravit doma, je džus z dýně. Dýni rozřízneme a vydlabeme. Velkou dýni oloupeme. Hokkaido nemusíme loupat, její slupka změkne během vaření.

Jak připravit džus

Je to snadné a zvládne to každý v několika krocích.

  1. 3 kg dýně nakrájíme na kostky.
  2. Zalijeme je nálevem z 2,5 l vody a 1 lžíce potravinářské kyseliny citronové. Necháme stát 24 hodin.
  3. Druhý den přidáme 2 omyté bio citrony nebo pomeranče, nakrájené na kolečka (bez jader) a 1,2 kg cukru.
  4. Vše uvaříme doměkka a pak rozmixujeme. Můžeme sterilovat jako koncentrát 20 minut při 85 °C.
  5. Pro okamžitou konzumaci tento koncentrát naředíme až 10 l studené vody.
  6. Dospělí si do džusu mohou kápnout trochu vodky nebo jiného destilátu.

Ovocné domácí džusy jsou příjemným zpestřením pitného režimu dětí i dospělých, a tento, vyrobený z dýně, příjemně překvapí svou chutí. Dýně nám dávají mnoho dalších skvělých možností, jak je zpracovat. Z dýně Hokkaido můžeme připravit např. skvělé placičky podle názorného videa:

 

Další tipy a triky