Kéž by existovaly vitaminy ve formě bonbonů? Zkuste gumové cukrovinky ve tvaru medvídků i dinosaurů, plné ovoce, medu a bez cukru
Hledáte všechny cesty a způsoby, jak do dětí dostat ovoce? Nepatříte mezi příznivce cukrovinek, které nejsou vhodné pro dětský jídelníček ani zoubky? Vyzkoušejte domácí gumové medvídky. Snadná příprava zdravé sladkosti plné ovoce či medu zajistí opravdový úspěch.
Želatina je výborná na klouby a vaziva, a ovoce je plné vitaminů. Ale v čem je problém u kupovaných bonbonů? Je to obsah cukru, který gumové dobroty obsahují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit gumové medvídky?
Je to jednoduché a klidně zavolejte nejmenší pomocníky, kteří vám pomohou i poradí s tou správnou chutí nebo tvarem. Potřebujeme tyto suroviny:
- želírovací látka: agar nebo klasická želatina. Každá má své výhody a je na vás, se kterou látkou se vám lépe pracuje, popř. ji preferujete v jídelníčku.
- ovoce: pozor některé čerstvé ovoce zabrání ztuhnutí želé (např. kiwi, ananas, broskev aj.)
- ovocná šťáva: ideálně doma odšťavněná nebo vysokoprocentní bez přidaného cukru
- sladidlo: nabízí se med a různé sirupy např. čekankový.
Mohlo by vás zajímat
Ovocný medvídek
Potřebujeme:
- 120 ml ovocné šťávy, ideálně s dužinou nebo kousky ovoce
- 2 g agaru
- med či sirup, pokud chcete medvídky dochutit
Ovocnou šťávu zahřejeme (nemusí se vařit, stačí 85 °C, a čím méně ji zahřejeme, tím více vitaminů zůstane). Přidáme agar podle návodu, vaříme několik minut a vlijeme do formy.
Medový medvídek
Potřebujeme:
- 250 ml vody
- 10 g želatiny
- med
150 ml vody přivedeme k varu, odstavíme a přidáme želatinu podle návodu (želatina nesmí projít varem, ztratí želírovací schopnost). Ve zbytku vody rozpustíme med a přidáme do teplé směsi s želatinou. Vlijeme do formy. Pokud máte rádi, přidejte trochu zázvorové šťávy s citronem.
Jaký je ten správný tvar?
Specializované obchody nabízí silikonové formy na medvídky, hady a dokonce i dinosaury. Stejně dobře poslouží i forma na led. Pokud formu nemáte, můžete směs vylít na plech s pečicím papírem a vykrajovat různé tvary.
Zbytek želírovací látky můžete využít na výborný tvarohový koláč a potěšit tak rodinu i blízké skvělým moučníkem podle našeho videoreceptu.
Komentáře