Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horká čokoláda přijde vhod zejména v chladných zimních dnech, kdy se vrátíme promrzlí z venku a honí nás mlsná. Na její přípravu potřebujeme pouze pár ingrediencí, které máme většinou doma, a můžeme si ji vychutnávat ihned.

Horká čokoláda se na rozdíl od horkého kakaa připravuje z tabulky čokolády, a proto je krémovější. Ačkoliv je to spíše oblíbený nápoj našich malých ratolestí, pochutnají si na ní i dospělí.

Jak připravit horkou čokoládu

Postup přípravy horké čokolády je opravdu jednoduchý. Pozor však na to, že je čokoláda vysoce návyková, a tak si ji nedopřávejme příliš často.

  • Základem je samozřejmě kvalitní čokoláda, nejlépe s alespoň 60% podílem kakaa. Chutný nápoj ale připravíme i z čokolády bílé. Stejně tak můžeme zpracovat zbytek čokoládových figurek ze stromečku.
  • Dále potřebujeme mléko, nejlépe s vyšším obsahem tuku. Pokud máme rádi čokoládu opravdu krémovou, můžeme část mléka nahradit smetanou ke šlehání
  • Aby byla čokoláda krásně hustá, přidává se do studeného mléka bramborový nebo kukuřičný škrob, případně pudinkový prášek.
  • Čokoládu můžeme nejprve rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, a teprve potom přidat do mléka, nebo ji do mléka přidat nalámanou na kousíčky a nechat rozpustit rovnou v něm.
  • Podle chuti můžeme čokoládu ještě trochu osladit, a to buď klasickým cukrem, nebo trošku zdravěji rozmačkaným banánem.
  • Nesmíme zapomenou čokoládu náležitě ozdobit. Chybět nesmí šlehačka, kterou dále zdobíme například marshmallow, hoblinkami čokolády, kokosem, lentilkami, cukrářským zdobením, perníčky - cokoli nás napadne.
  • Čokoládě také můžeme přidat zajímavou chuť různým kořením, jako je například skořice a vanilka. Milovníci ostrého musí vyzkoušet horkou čokoládu s chilli.
  • Dospělým můžeme připravit alkoholickou verzi a přilít do čokolády panáka rumu, griotky nebo vaječného či kávového likéru. Stejně dobře se v čokoládě bude vyjímat espresso.
Na ozdobení horké čokolády je nejlepší doma připravená šlehačka ze smetany ke šlehání. Když k ní přidáme ještě i domácí karamel, budeme si vychutnávat lepší horkou čokoládu než v kdejaké kavárně.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli