Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí léčivá zázvorovice: Medicína pro dospělé zažene rýmu i nachlazení
Zdroj: TopRecepty.cz

V sychravém počasí jsou zázvorové nápoje žádané. Pokud obsahují alkohol, med a citron, jsou nejenom lahodné na chuť, ale mohou nám pomoci od typických podzimních neduhů. Jejich příprava navíc není vůbec složitá, stačí mít po ruce láhev čistého alkoholu a můžete se pustit do přípravy.

Každý dobře ví, že zázvor je jedna z přírodních prevencí proti chřipce. I proto je v podzimních a zimních měsících zázvor velmi vyhledávanou surovinou. Můžete si z něj připravit zázvorový čaj, sirup s citrusy nebo také upéct chutné zázvorky.

Jak na domácí zázvorovici

Nejprve vyberte kvalitní alkohol, který není chuťově výrazný. Ideální je vodka, slivovice či kalvados. K tomu si připravte zázvor, citron a med (nebo cukr). Doporučujeme použít med, přenesete si tak do zázvorovice i část jeho léčivých účinků. A teď už vám nic nebrání ve výrobě vlastní medicíny.

  • Na půllitru zázvorovice budete potřebovat: 1/2 l vodky, 125 g strouhaného zázvoru, 6 lžic medu a 1 citrón.
  • Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky.
  • Nastrouhaný zázvor dejte do láhve s širším hrdlem. Přidejte omytý, na kolečka nakrájený citrón, med a vše zalijte vodkou.
  • Láhev uzavřete a nechte louhovat 3 dny. Pak přes plátýnko sceďte a nalijte do čisté láhve.

Skladování a  užívání likéru

Zázvorovici skladujte na chladném, suchém místě a spotřebujte nejlépe do 2 měsíců. Chcete-li užívat likér preventivně, doporučujeme si dát jednu polévkovou lžíci nebo malý panák denně. Do přípravy likéru se můžete směle pustit po zhlédnutí našeho podrobného videoreceptu.

Připravujete si doma likéry z různých plodin? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář