Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Masox nám může pomoci, pokud jsme v časové tísni, nemáme po ruce vývar a chceme uvařit polévku. Ale, ruku na srdce, znáte jeho složení? Kromě hodně soli, obsahuje také několik éček, barviv a aromat, masa v práškové formě je většinou okolo 1-2 %.
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si vývar do zásoby, ten zamrazit a podle potřeby používat. Pokud ale trpíme nedostatkem místa v mrazáku, můžeme si vyrobit vlastní masox.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si vyrobit domácí bujón
Chcete-li si dopřát kvalitní jídlo, plné skutečné chuti, musíte investovat trochu toho času.
- Výroba domácího bujónu není těžká, ale je k ní zapotřebí více času.
- Uvaříme si poctivý vývar, který necháme táhnout alespoň 4 hodiny, ale čím déle ho vaříme, tím ho redukujeme a koncentrujeme.
- Zchladlým vývarem naplníme tvořítka na led nebo libovolné malé formičky, třeba ty na pralinky.
- Bujón uchováváme v lednici a pro delší trvanlivost ho můžeme také zamrazit.
Při přípravě vývaru zužitkujeme různé masové odřezky, kůže i kosti. Nesmíme zapomenout ani na zeleninu a koření - vývaru dodají tu správnou vůni.
Komentáře