Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masox nám může pomoci, pokud jsme v časové tísni, nemáme po ruce vývar a chceme uvařit polévku. Ale, ruku na srdce, znáte jeho složení? Kromě hodně soli, obsahuje také několik éček, barviv a aromat, masa v práškové formě je většinou okolo 1-2 %.

Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si vývar do zásoby, ten zamrazit a podle potřeby používat. Pokud ale trpíme nedostatkem místa v mrazáku, můžeme si vyrobit vlastní masox.

Jak si vyrobit domácí bujón

Chcete-li si dopřát kvalitní jídlo, plné skutečné chuti, musíte investovat trochu toho času

  • Výroba domácího bujónu není těžká, ale je k ní zapotřebí více času. 
  • Uvaříme si poctivý vývar, který necháme táhnout alespoň 4 hodiny, ale čím déle ho vaříme, tím ho redukujeme a koncentrujeme.
  • Zchladlým vývarem naplníme tvořítka na led nebo libovolné malé formičky, třeba ty na pralinky.
  • Bujón uchováváme v lednici a pro delší trvanlivost ho můžeme také zamrazit.

Při přípravě vývaru zužitkujeme různé masové odřezky, kůže i kosti. Nesmíme zapomenout ani na zeleninu a koření - vývaru dodají tu správnou vůni.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky