Jak si doma vyrobit sójové mléko? Postačí nám několik surovin, mixér a velký hrnec
Jednou z nejrozšířenějších rostlinných alternativ mléka je takzvané mléko sójové. Zakoupit ho můžeme tekuté v krabicích nebo sušené v podobě prášku, který jednoduše rozmícháme ve vodě. A co si tentokrát vyrobit sójové mléko přímo z bobů? Poradíme, jak na to.
K čemu se hodí sójové mléko?
Používáme ho podobně jako kravské mléko - na vaření kaší, výrobu koktejlů, palačinek, moučníků nebo ho pijeme jen tak. Inspiraci pro použití sójového mléka najdeme i mezi veganskými recepty.
Když se lidé rozhodnou, že nebudou jíst maso ani žádné živočišné produkty, mají většinou etické důvody. Ať už je za ním filozofie, láska ke zvířatům nebo šetrné chování k planetě, bývá veganství…
Suroviny na sójové mléko
- 500 g sóji
- 3/4 čajové lžičky soli
- 5 litrů vody
Postup výroby sójového mléka
Výroba domácí rostlinného mléka nám sice zabere chvíli času, ale můžeme si být jisti, že se jedná o přírodní výrobek bez přidaných konzervačních látek.
- Sóju nejprve namočíme na 8 hodin do vody, slijeme a poté ji s přidáním horké vody rozmixujeme na co nejjemnější krém.
- Rozmixovanou sóju vlijeme do vařící vody a za občasného míchání přivedeme k varu.
- Mírný var udržujeme přibližně 30 minut.
- Hrnec odstavíme a necháme usadit hustou část, tzv. okaru.
- Přes hustý cedník slijeme tekutou část, sójové mléko.
Mléko skladujeme v lednici a spotřebujeme nejdéle do čtyř dnů. Kdo chce, může si ho ještě dochutit podle svého přání (např. vanilkou).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sojanéza veganům zachraňuje Vánoce: Bez téhle falešné majonézy si totiž bramborový salát nedají
Jak připravit lahodný jahodový koktejl. Osvěžující nápoj nám přijde k chuti během letních dnů
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Komentáře
2. 3. 2023 13:36
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=okara