Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatranky, které mají svůj název odvozený od slovenských velehor, jsou tradiční oplatky s kakaovou náplní a čokoládovou polevou po obvodu. V minulosti se skládaly ze šesti vrstev oplatek, nyní pouze ze čtyř.

Tatranky patřily ve své době k nejoblíbenějším pochoutkám pro děti i dospělé. Oplatky měly své stálé místo na stole při odpolední kávě, ve škole i v práci místo svačiny, byly součástí koled a na výletě posloužily jako rychlé doplnění energie.

Jak připravit domácí tatranky

Základem pochoutky jsou dortové oplatky, které koupíme ve většině hypermarketů:

  1. Oplatky rozdělíme na tolik hromádek, kolik vrstev budou tatranky mít (3–6). Připravíme první vrstvu, kterou rozložíme na podnos a potřeme ji krémem nebo náplní, kterou si také rozdělíme, aby byly vrstvy stejně vysoké.
  2. Na krém naskládáme další oplatky, které potřeme náplní - to opakujeme, dokud neskončíme oplatkovou vrstvou. Moučník zatížíme (fólie, prkénko, hrnec s vodou) a vložíme do ledničky, kde necháme oplatky mírně zvláčnět a náplň zatuhnout.
  3. Po vyndání celý plát pokrájíme ostrým nožem na stejně velké obdélníky. Jejich kraje máčíme do rozpuštěné čokolády a necháme ještě chvíli v chladu, aby čokoláda ztuhla. Menší oplatky můžeme máčet v polevě celé.

Čím se plní domácí tatranky

Krém či náplň nesmí být tekutá, jinak se oplatky velmi rychle rozmáčí. Pokud tomu chceme zabránit, vložíme každou vrstvu do lednice:

  • Nutella a lískooříšková pomazánka jsou nejpoužívanější náplní do tatranek.
  • Výbornou náplň připravíme z másla, kakaa, cukru a strouhaných ořechů.
  • Arašídové máslo můžeme smíchat s rozpuštěnou čokoládou nebo kakaem.
  • Máslový krém z čokolády či kakaa použijeme pro tatranky na rychlou spotřebu.

Sladké drobečky

Oplatky se hojně využívají při přípravě vánočního cukroví. Tatrankové pracny, tatrankové kuličky, tatrankové řezy či bábovky mají příjemnou chuť tradičních tatranek. Naprosto jednoduchým cukrovím je nakrájení tatranek na malé kostičky, které namočíme do čokolády a posypeme sekanými oříšky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky