Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zavařeniny jsou velmi vděčné. Z přebytků ze zahrady připravíme několik sklenic dobrot, které mimo sezónu s radostí využijeme. Pomazánka na tousty a topinky k takovým zavařeninám patří.

Připravit pomazánku na tousty není složité, můžeme ji připravit z čerstvých surovin k okamžité spotřebě. Výhodné je dokonce takovou pomazánku zavařit a pak použít, kdykoliv na ni dostaneme chuť. Pomazánky mohou být čistě zeleninové, ale mnoho z nich využívá i maso nebo houby. Bývají pikantní, ale množství a druh použitého koření je na každém kuchaři.

Jak zavařit směs na tousty

Domácí směs má výhodu kontroly surovin i postupu.

  • Použijeme spolehlivý recept, aby pomazánka nebyla moc řídká nebo naopak hustá.
  • Všechny suroviny dobře rozmělníme (nakrájíme nebo nastrouháme).
  • Směs předem dobře tepelně upravíme dušením a ochutíme.
  • Použijeme skleničky menšího obsahu, abychom načatý obsah vždy naráz spotřebovali.
  • Zeleninové směsi zavařujeme asi 10 minut nebo použijeme metodu nalít-uzavřít-otočit na víčko (jako u marmelád).
  • Směs s obsahem masa nebo hub musíme zavařovat alespoň hodinu při 100 °C.

Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem na cuketovou směs na topinky, kterou mohou i zavařit.

 

Další tipy a triky