Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřovka je maso ve vlastní šťávě, zavařené do sklenic. Má delší trvanlivost a může sloužit jako zásoba masa na dny, kdy nevíme, co k obědu nebo k večeři. Vepřovka se připravuje ze syrového i dušeného masa.

Vepřová konzerva bývala oblíbeným pokrmem táborníků a chatařů, pomazánka na chleba nebo součást rizota. Vepřovka nikdy nesměla chybět v žádné spíži. Postupem doby její kvalita klesla na takovou úroveň, že se vyplatilo vyrobit si ji sami. Podle návodu si ji můžete připravit s námi.

Jak připravit vepřovku z dušeného masa

Jde o způsob tepelné úpravy - například z pomalého hrnce:

  • Vepřové maso (bůček, ořez, plec) nakrájíme na malé kousky, vložíme do kastrolu nebo do pomalého hrnce, zastříkneme vodou, osolíme, opepříme a okořeníme drceným kmínem. Maso dusíme do měkka pod pokličkou.
  • Sklenice pečlivě omyjeme, navrstvíme do nich maso a upěchujeme ho vařečkou. Povrch přelijeme sádlem. Sklenice sterilujeme 1,5 hodiny a další den sterilování opakujeme. Pak je uložíme do chladna.

Jak připravit vepřovku ze syrového masa

Musíme sklenice důkladně zavařit, aby se maso nezkazilo:

  • Maso pokrájíme na malé kostky nebo ho umeleme na masovém mlýnku nahrubo. Promícháme ho se solí, pepřem a drceným kmínem, zastříkneme vodou a necháme ho pár hodin odpočívat.
  • Sklenice naskládáme do hrnce a zavařujeme je 2 hodiny. Další den opakujeme 1,5 hodiny a maso necháme vychladnout. Pak sklenice uložíme do chladna a občas zkontrolujeme víčka - jsou-li vyboulená, sklenici vyhodíme.

Zavařené maso je oproti kupovanému velmi kvalitní. Pokud ho chceme méně tučné, použijeme více libového masa. Vepřovku využijeme k přípravě pomazánek, do polévek, gulášů, masového rizota a zapečených pokrmů.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky