Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si s námi domácí zeleninový bujón, který nepotřebuje žádná umělá dochucovadla. Jeho chuť je přímo bezkonkurenční a bujón skvěle poslouží jako dochucovadlo téměř do každého pokrmu.

Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu. Využít můžete sezónní zeleninu, která je běžně dostupná jak u místního farmáře, tak v obchodě. Příprava zeleninového bujónu je naprosto snadná a poradí si s ní i kuchař začátečník

Domácí zeleninový bujón

Nejprve si nakrájejte zeleninu:

  1. 1 větší bramboru na menší kostičky,
  2. 2 velké mrkve na menší kostičky,
  3. 1 středně velkou cuketu na menší kostičky,
  4. 50 g celeru na menší kostičky,
  5. 1 cibuli najemno,
  6. petrželovou nať nadrobno.
  7. Na pánvi si rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte nakrájenou zeleninu a smažte 10 minut.
  8. Po 10 minutách přidejte 120–150 g soli a smažte dalších 10 minut.
  9. Poté zeleninu sundejte z pánve, přesuňte ji do sekáčku a rozmixujte.
  10. Rozmixovanou zeleninu vraťte zpátky do pánve a za stálého míchání 10–15 minut redukujte tekutinu
  11. Zeleninovou hmotu vyklopte na alobal na obdélníkový tác.
  12. Udělejte 2 horizontální řezy a 7 vertikálních řezů.
  13. Tác s nakrájeným bujónem vložte do mrazáku, kde je teplota - 20 °C, a nechte ho tam do druhého dne. 
  14. Hotový bujón zabalte do alobalu
Připravit si můžete rovnou dvojitou dávku, ať máte skvělý bujón kdykoliv po ruce. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky