Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaný dort Pavlova patří mezi lehoučké letní dorty, které ve své křehké skořápce ukrývají jemný pěnový vnitřek. Ten spolu se šlehačkou a ovocem tvoří kompaktní zákusek, který se dá lehce krájet na jednotlivé porce.

Korpus dortu Pavlova tvoří bílkový sníh, ušlehaný s cukrem. Bílků míváme v lednici dostatečnou zásobu z pečení křehkého těsta, takže je využijeme k přípravě moučníku, kterým oslníme nejen rodinu, ale i hosty, tak famózně Pavlova vypadá.

Příprava korpusu na dort Pavlova

Příprava se odehrává ve dvou krocích:

  1. Bílky nechte stát přes noc na lince, aby měly pokojovou teplotu:   

    - 300 g bílků (bílky jsou lepší na váhu, protože vejce mají rozdílnou velikost)

    - 350 g krupicového cukru a špetka soli                        

  2. Bílky šleháme ve vodní lázni, což je švýcarský způsob nebo použijeme cukrový rozvar z části cukru a připravíme italskou meringue. Na konci přidáme:

    - 1 lžíci octa 

    - 30 g kukuřičného škrobu (Maizena) 

Vše vyšleháme do lehkého, nadýchaného a lesklého sněhu. Po říznutí nožem se okraje neslijí a řez zůstane hluboký a čistý.

Pečení bílkového korpusu

Kdo preferuje jeden korpus, vytvoří dort o průměru 30 cm. Z uvedeného množství bychom však měli vytvořit 2–3 vyšší, ale menší korpusy:

  • Předehřejeme troubu na 150 °C. Na pečicí papír si podle talířku o průměru 20 cm nakreslíme potřebný počet kroužků. Plech vymažeme máslem a položíme na něj pečicí papír, který houbičkou navlhčíme. 
  • Do předkresleného kruhu naneseme bílkový sníh. Snažíme se, aby byl korpus co nejvyšší - jen tak v něm při krájení vynikne pěnová vrstva. Lžicí sníh rozetřeme a okraje korpusu upravíme, aby byly kolmé k plechu.
  • Plech vložíme do trouby a ztlumíme teplotu na 120 °C. Sušíme korpus tak dlouho, dokud není povrch dokonale zaschlý a dort se neodlupuje od papíru. Při zažloutnutí korpusu musíme snížit teplotu alespoň o 10 °C.
  • Korpusy necháme v troubě úplně vychladnout - pokud je rychle vyndáme, změna teploty způsobí, že povrch úplně rozpraská a začne se odlupovat.

Jak ozdobit dort Pavlova

Používáme zásadně jen šlehačku - krém nelze na křehký dezert natřít:

  • Ušleháme smetanu, která má nejméně 33 % tuku. Pokud je příliš řídká, nastavíme ji sýrem mascarpone. Šlehačku nesladíme - je to kontrast k sladkému korpusu.
  • Lžicí natřeme šlehačku na korpus - nedbalá elegance je v tomto případě žádoucí. Na šlehačku můžeme nasypat kousky ovoce a pak přiklopíme dalším korpusem.
  • Na povrch dortu patří šlehačka, ovoce a ovocný rozvar nebo pyré. Moučník necháme několik hodin proležet a můžeme ho podávat.
  • Klasická Pavlova se zdobila kiwi a mučenkou (maracuja). V současnosti je na nás, jaké ovoce použijeme - třeba jahody, maliny, broskve, mango, borůvky.

Pokud si uděláte čas a zhlédnete naše video, zjistíte, že dort Pavlova není vůbec složitý a téměř vždy se povede. Nevadí, že kousky korpusu praskáním odpadnou, trochou šlehačky je nalepíme zpátky:

Sladké drobečky

Na velký dort si ještě některé hospodyňky netroufnou - ale na přípravu malých dortíků Pavlova jistě ano. Sníh nanášíme na pečicí papír lžicí, ale také ho můžeme nastříkat z cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Část bílkového sněhu můžeme obarvit kakaem a vytvořit hnědé mramorování. Místo kakaa obarvíme bílkový sníh jedlými barvami do pastelových odstínů a žádné dítě takové dobrotě neodolá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky