Dort z kysané smetany: Je výborný a tak jednoduchý, že ho zvládnou i malé děti
Lehký a svěží dort ze zakysané smetany nepotřebuje ke svému ztuhnutí želatinu, ztužovač ani nic jiného. Skládá se pouze ze tří ingrediencí a cukru. Nejlepší je po několikahodinovém uležení v ledničce.
Dort ze zakysané smetany je jednoduchým dezertem i pro naprosté začátečníky v kuchyni. Jeho výhodou je to, že se dá sníst lžicí, pokud v lednici neztuhne. Suroviny pro přípravu se dají koupit v každém obchodě nebo je máme doma.
Co potřebujete k výrobě dortu
Jsou to pouze tři suroviny a cukr nebo jeho náhrada:
- 2 velké zakysané smetany,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- balíček dětských piškotů,
- kompotované i čerstvé ovoce,
- dortovou formu, ráfek nebo misku, vyloženou potravinářskou fólií.
Jak připravit dort z kysané smetany
Postup je snadný:
- V míse smícháme obě smetany s cukrem - nešleháme je, smetana by zřidla. Pokud máme méně smetany, použijeme bílý jogurt.
- Očistíme ovoce a pokrájíme ho na kousky - pokud ho omyjeme, musíme ho osušit. Část ovoce necháme na ozdobení povrchu.
- Na dno formy naklademe piškoty a na ně rozetřeme trochu krému. Naklademe ovoce, rozetřeme krém a naskládáme další vrstvu piškotů.
- Toto opakujeme, dokud máme piškoty a ovoce. Trochu krému necháme na omazání boků dortu po vyjmutí z formy.
Jak ozdobit dort
Naplněnou formu vložíme do lednice, kde se rozleží, tekutina se vsákne do piškotů a dezert krásně ztuhne. Dort vyklopíme na podnos, natřeme krémem a ozdobíme vkusně nakrájeným ovocem. Boky nebo povrch dortu můžeme posypat strouhanou čokoládou, cukrářským zdobením, skořicí nebo drceným lyofilizovaným ovocem.
V našem videu se můžete podívat, jak se dort se zakysané smetany připravuje, a musíte uznat, že je opravdu jednoduchý:
Sladké drobečky
Dort s kysané smetany je lehký a jemný. Pokud použijeme bílý jogurt s 10 % tuku, bude moučník více nakyslý a proto můžeme do směsi přidat ještě jednu lžíci cukru. Při použití tvarohu bude dort suchý a smetanová hmota hrudkovitá - v takovém případě je vhodnější tvaroh s jogurtem nebo kysankou vyšlehat do hladka. Směs s tvarohem zjemní i ušlehaná smetana.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář
Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Jak na výrobu domácího jogurtu bez jogurtovače? Teplota a trpělivost jsou hlavní zbraně
Komentáře