Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lehký a svěží dort ze zakysané smetany nepotřebuje ke svému ztuhnutí želatinu, ztužovač ani nic jiného. Skládá se pouze ze tří ingrediencí a cukru. Nejlepší je po několikahodinovém uležení v ledničce.

Dort ze zakysané smetany je jednoduchým dezertem i pro naprosté začátečníky v kuchyni. Jeho výhodou je to, že se dá sníst lžicí, pokud v lednici neztuhne. Suroviny pro přípravu se dají koupit v každém obchodě nebo je máme doma.

Co potřebujete k výrobě dortu

Jsou to pouze tři suroviny a cukr nebo jeho náhrada:

  • 2 velké zakysané smetany,
  • 2 lžíce moučkového cukru,
  • balíček dětských piškotů,
  • kompotované i čerstvé ovoce,
  • dortovou formu, ráfek nebo misku, vyloženou potravinářskou fólií.

Jak připravit dort z kysané smetany

Postup je snadný:

  • V míse smícháme obě smetany s cukrem - nešleháme je, smetana by zřidla. Pokud máme méně smetany, použijeme bílý jogurt.
  • Očistíme ovoce a pokrájíme ho na kousky - pokud ho omyjeme, musíme ho osušit. Část ovoce necháme na ozdobení povrchu. 
  • Na dno formy naklademe piškoty a na ně rozetřeme trochu krému. Naklademe ovoce, rozetřeme krém a naskládáme další vrstvu piškotů.
  • Toto opakujeme, dokud máme piškoty a ovoce. Trochu krému necháme na omazání boků dortu po vyjmutí z formy.

Jak ozdobit dort

Naplněnou formu vložíme do lednice, kde se rozleží, tekutina se vsákne do piškotů a dezert krásně ztuhne. Dort vyklopíme na podnos, natřeme krémem a ozdobíme vkusně nakrájeným ovocem. Boky nebo povrch dortu můžeme posypat strouhanou čokoládou, cukrářským zdobením, skořicí nebo drceným lyofilizovaným ovocem

V našem videu se můžete podívat, jak se dort se zakysané smetany připravuje, a musíte uznat, že je opravdu jednoduchý:

Sladké drobečky

Dort s kysané smetany je lehký a jemný. Pokud použijeme bílý jogurt s 10 % tuku, bude moučník více nakyslý a proto můžeme do směsi přidat ještě jednu lžíci cukru. Při použití tvarohu bude dort suchý a smetanová hmota hrudkovitá - v takovém případě je vhodnější tvaroh s jogurtem nebo kysankou vyšlehat do hladka. Směs s tvarohem zjemní i ušlehaná smetana.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky