Dorty se sněhovou čepicí: Nepoznáte, co se skrývá uvnitř, dokud moučník nerozkrojíte
Sněhová čepice dodává moučníku nadýchanost, jemnost a svěžest. Nesluší jen dortům, ale také koláčům a zákuskům. Základem této sladké ozdoby je bílkový sníh, ušlehaný s cukrem v páře a poté opálený pistolí nebo pod grilem.
Dorty a zákusky se sněhovou čepicí nevypadají tak lákavě jako jiné dezerty, ale to jim nic neubírá na jejich výjimečnosti. Pod nadýchanou čepicí se může skrývat nízký korpus s krémem, nepečený dort nebo koláč s ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sněhovou čepici na moučník
Oddělíme bílky od žloutků. Na 1 bílek počítáme 40 g krupicového cukru:
- Na hrnec s vodou položíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu uvedeme do varu, do mísy nalijeme bílky a pilně šleháme za postupného přidávání cukru, dokud sníh nevytváří měkké špičky.
- Misku stáhneme z lázně a metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem našleháme sníh do jemné nadýchané pěny, která tvoří pevné špičky. Směs necháme vychladnout a ozdobně ji navrstvíme na koláč nebo dort.
- Hotový dezert ožehneme opalovací pistolí. Pokud ji nemáme, vložíme moučník na chvíli do trouby pod gril - ale pozor! Pouze takový, který nemá pod sněhovou čepicí krém nebo smetanovou hmotu se želatinou!
Na jaký dezert se dává sněhová čepice
Obláčkově nadýchaný sníh se hodí na všechny dorty a koláče s pečenými korpusy, se sušenkovými základy nebo na křehká těsta. Hodí se na nádivky z tvarohu, ovoce, na smetanové krémy se želatinou i na koláče s drobenkou. Sníh můžeme nanášet lžicí nebo ho ozdobně nastříkat ze sáčku s tvarovanou zdobicí špičkou. Po opálení pistolí pak krásně vynikne rýhování sněhových růžiček.
Sladké drobečky
Dezert s nakyslým krémem nebo ovocem potřebuje trochu doladit a to bílkový sníh rozhodně umí. Na povrchu křupavá sladká peřinka a uvnitř pěna dá moučníkům úplně jiný rozměr. Když zbyde sníh (protože našleháním bílky hodně nabydou), můžeme vytvořit sladké pusinky, které usušíme v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 6 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Komentáře