Drobenkové koláče jsou snadné, šetří náš čas a přitom fantasticky chutnají
Tajemství těchto koláčů tkví ve správně umíchané drobence, tu pak jednoduše rozprostřeme na plech, doplníme dalšími vrstvami, obvykle tvarohovou a ovocnou, ale vhodná je i vrstva pudinková, povrch ještě pokryjeme menší částí drobenky a upečeme. Jednotlivé vrstvy se báječně propojí a chuť této dobroty je naprosto luxusní.
Jak udělat jablečný drobenkový koláč
Skvělým příkladem je snadný koláč z úvodního videa:
- Potřebujeme 300 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 150 g cukru, 100 g másla. Na náplň ještě 750 g jablek, rozinky (nejsou nutné), 2 lžíce moučkového cukru.
- Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny na těsto (máslo by mělo být mírně změklé) a prsty vypracujeme drobenku.
- Formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme polovinou drobenkového těsta, přitlačíme a vytvoříme zvýšený okraj.
- Na drobenku rozložíme vrstvu na plátky nakrájených (nebo nastrouhaných) jablek a posypeme rozinkami.
- Povrch posypeme zbývající drobenkou a poprášíme moučkovým cukrem.
- Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě - při teplotě 180–200 °C po dobu asi 40 minut.
Upečený koláč necháme zchladnout, vrstvy se krásně propojí - touto jednoduchou dobrotou můžeme směle nahradit jablečný závin.
Podívejte se ještě na podrobný postup přípravy drobenkového koláče s tvarohem.
Drobenkový koláč s tvarohem
- Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 250 tuku (másla nebo např. Zlaté Hané), 250 g cukru krystal, 1 kypřicí prášek. Na tvarohovou vrstvu si připravte 2 tvarohy (v kostce), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 300 ml mléka a 2 lžíce cukru. Na jablečnou vrstvu ještě 4 větší nastrouhaná jablka a trošku skořice.
- Drobenkovou vrstvu připravte jednoduchým promnutím všech surovin mezi prsty. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj drobenkovou vrstvu - dejte trochu více drobenky než polovinu.
- Dále si připravte tvarohovou vrstvu - jednoduše rozmixujte všechny suroviny a rozetřete je na drobenku. Jde to velmi dobře.
- Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, která lehce poprášíte skořicí.
- Povrch koláče tvoří zbývající drobenka. Povrch můžete lehce přitisknout prsty, aby byl koláč pěkně upravený.
- Pak už zbývá jen pečení, postup je stejný jako u předchozího koláče. Hotový koláč je lehce zlatavý, světlý.
- Před krájením nechte koláč vychladnout, výborně chutná další den po upečení, když se vrstvy krásně propojí.
Ještě pro vás máme několik dalších tipů na drobenkové koláče.
Druh ovoce zvolte podle svých možností - strouhaná jablka jsou skvělá, ale výborná je i např. rebarbora nebo drobné ovoce (borůvky, maliny). Část mouky (nebo všechnu) můžete nahradit moukou celozrnnou, koláč pak bude výživnější.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Desatero rad na téma štrúdl: Jablečný závin podávejte s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo zmrzlinou
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Komentáře