Drůbeží játra jsou jednoduchou pochoutkou výtečné chuti. Vyzkoušejte je s námi
Drůbeží játra jsou skvělou surovinou pro přípravu mnoha chutných jídel. Jejich úprava často nevyžaduje mnoho času stráveného v kuchyni, přesto lze z jater vykouzlit báječný pokrm.
Játra jsou mnohými lidmi nenáviděna, jinými zase milována. Nejoblíbenější je zpracování jater do paštiky a také do játrových knedlíčků do polévky. Ovšem játra jsou výborná i na přípravu minutek se zeleninou a bramborem nebo na uvaření omáčky podávané s rýží. A právě tento pokrm si společně připravíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Játra a cibulka se k sobě hodí
Postup je snadný:
- Připravíme si 300 gramů drůbežích jater, 1 cibuli, 1,5 lžíce sádla nebo oleje, drcený kmín, sůl, pepř, 1,5–2 zarovnané lžíce hladké mouky a trochu drůbežího vývaru. Vhodnou přílohou je vařená rýže. Na 200 gramů rýže potřebujeme 1 lžíci oleje, sůl a 350–400 gramů vody.
- Začneme rýží, kterou propláchneme a scedíme. Vsypeme ji do hrnce se silným dnem, zalijeme horkou vodou, osolíme a přilijeme olej. Vše promícháme a přivedeme k mírnému varu pod poklicí. Dusíme do změknutí rýže. Po uvaření jen lehce načechráme vidličkou.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stejně tak očistíme, opláchneme a nakrájíme na větší kousky játra.
- Rozpálíme sádlo či olej, vsypeme cibuli a restujeme za častého míchání dozlatova.
- Přisypeme nakrájená játra, okmínujeme a opepříme. Za stálého míchání je orestujeme. Podlijeme trochou vývaru a krátce je podusíme.
- Zatímco se játra dusí, rozmícháme v cca 100 mililitrech vody mouku, přilijeme k játrům a zvolna mícháme. Pokrm se pěkně zahustí. Vše za mírného varu provaříme po dobu alespoň 15 minut.
- Hustotu omáčky a její množství upravíme přidáním vývaru či mouky. Pokrm osolíme a dochutíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po dovaření omáčky na talíř úhledně nandáme rýži, přidáme omáčku s játry a ozdobíme lístkem čerstvé petrželky. Budeme rádi, pokud náš recept vyzkoušíte a dáte šanci této skvělé surovině - drůbežím játrům.
Mohlo by vás také zajímat, jak dlouho je potřeba dusit drůbeží játra.
Komentáře