Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdo dává přednost biskupskému beránku, jiný přísahá na tvarohového a dalšímu chutná nejvíc piškotový. Těst na beránky je mnoho, stejně jako na bábovku. Záleží jen na chuti strávníků a zkušenosti kuchaře, kterého beránka budete o Velikonocích jíst u svátečního stolu.

Těsta vybíráme podle chuti a toho, zda si na které troufneme. Pro pečení beránka je také důležitá forma. Podstatný je nejen materiál, ale i správné vymazání, případně vysypání, aby se beránek po upečení dobře vyklopil. 

Piškotový beránek

Piškotové těsto patří k základním dovednostem každého cukráře. Pokud jste ještě nepekli piškotový dortový korpus, bábovku nebo jiný piškotový moučník, můžete to vyzkoušet u beránka. Postupujte podle zásad na piškotové těsto.

Biskupský beránek

Nejpoctivější třené těsto na biskupského beránka je ochucené kandovaným ovocem, sekanými ořechy a často i sekanou čokoládou. Příprava je náročnější, ale chuť výborná. Beránek dlouho vydrží vláčný, protože bývá politý čokoládovou polevou.

Tvarohový nebo jogurtový beránek

Odlehčené těsto s tvarohem nebo jogurtem je po upečení příjemně vláčné.  Oblibě pomáhá i snadná příprava a menší nároky na použité suroviny. Po upečení beránky jen cukrujeme nebo zdobíme polevou či krémem.

Beránek z kysaného nápoje

Podobnou službu jako jogurt udělá v těstě kysaný mléčný nápoj jako kefír, acidofilní mléko nebo podmáslí. Takový beránek pak bude příjemně vláčný a zároveň jemný a nadýchaný - přesně takový, jakého mnozí máme rádi.

Ořechový beránek

Mleté nebo sekané jádroviny ochutí beránkové těsto a povýší ho mezi luxusnější moučníky. Kromě ořechů nebo mandlí s úspěchem využijete i mák nebo kokos. Přidání těchto surovin se projeví nejen v chuti, ale také těsto často i zabarví.

Ovocný nebo zeleninový beránek

Měkké banány, strouhaná jablka nebo mrkev dokážou ochutit a zvláčnit také těsto na beránka.  Místo banánů můžete vyzkoušet přidat avokádo a místo jablek nastrouhat třeba cuketu nebo dýni. Záleží na tom, co zrovna máte k dispozici.

Bezlepkový beránek

Ve výčtu nemůže chybět těsto pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Ani oni se totiž nemusí vzdávat oblíbených pokrmů nebo moučníků. Bezlepkových mouk už je na trhu naštěstí docela dobrý výběr. V nabídce pro vás máme i bezlepkové recepty.

Podle posledního videoreceptu beránka jistě zvládnou i začátečníci.
Věříme, že jste si některý recept vybrali. Přejeme příjemné pečení a hlavně zdařilý výtvor.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky