Jaké jsou druhy cukru a k čemu se používají
Nejpoužívanějšími cukry v našich kuchyních jsou řepný a třtinový cukr. Jsou významnou potravinářskou surovinou a milují je hlavně děti. Používají se do různých sladkých moučníků, zákusků a cukrovinek. Slouží ke konzervaci a výrobě sirupů.
Sladkou chuť většina lidí miluje a nedokáže si svůj život bez cukru představit. Náš organismus však velké množství cukru nepotřebuje a proto je nutné jeho konzumaci omezit. Máme pro vás přehled, který vám ukáže, jaké jsou základní druhy cukru.
Mohlo by vás zajímat
Druhy cukru a k čemu se používají
Nejznámějšími druhy se rozumí bílý a hnědý řepný cukr nebo třtinový cukr:
- Bílý řepný cukr se vyrábí z cukrové řepy a je nejvíce používaný v potravinářství k zavařování, pečení dortů, moučníků a kynutého pečiva.
- Hnědý řepný cukr má různé odstíny hnědé díky obsažené melase. Pro svou karamelovou chuť se přidává do různých perníčků, dezertů a omáček.
- Moučkový cukr se získává semletím krystalového cukru a smícháním s kukuřičnou moučkou. Je nepostradatelný v krémech, polevách a cukroví.
- Třtinový cukr, vyráběný z cukrové třtiny, už melasu obsahuje. Má výraznou chuť, proto jej využijeme při přípravě orientálních jídel a ke slazení čaje a kávy.
Co se určitě neobejde bez moučkového cukru, to je vánoční cukroví. Podívejte se na videorecept na linecká kolečka, která poprášená moučkovým cukrem vypadají jako zasněžená:
Komentáře