Druhy kebabu: Jak se vyznat v tradičních arabských, tureckých a řeckých názvech
Kebab jsou pokrmy z masa, pocházející ze střední a jižní Asie a z Blízkého východu. Upravují se pečením, smažením nebo grilováním na tradičních vertikálních rožních za postupného okrajování tenkých plátků.
Většina kebabů se připravuje slisováním tenoučkých plátků masa s kořením a po grilování na vertikálním grilu se z nich odřezávají plátky, které se balí do placek. Některé naložené maso se zasyrova napichuje na kovové jehly a griluje jako špízy.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou druhy kebabu
Někdy je těžké se mezi nimi vyznat:
- Adana kebab (neboli šiš kebab) jsou dlouhé, ručně tvarované šišky z mletého jehněčího masa, napíchnuté na kovových jehlách.
- Döner kebab z hovězího nebo jehněčího masa se tradičně podává v chlebu. Podle muslimských zvyků se nikdy nepřipravuje z vepřového masa.
- Dürüm kebab se připravuje stejně jako döner kebab, ale maso je zabalené v placce Lavash nebo v rolce z těsta, podobného mexické tortille.
- Iskender kebab se podává v chlebových plackách. Jde o tenké plátky grilovaného jehněčího nebo skopového masa s jogurtem a máslem.
- Řecký gyros se velmi podobá kebabu a na rozdíl od něj se při jeho přípravě používá i vepřové nebo drůbeží maso, pečené na svislém rožni.
- Shawarma kebab se připravuje z hovězího, jehněčího nebo drůbežího masa. Podává se v pita chlebu společně s arabskými saláty - tabbouleh, fattoush.
Všechny druhy kebabu si můžeme připravit doma - na pánvi, v troubě nebo na grilu. Záleží na druhu masa a koření, které použijeme.
Komentáře