Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahuštěné a kondenzované mléko se používá k přípravě sladkých pokrmů, do dortových krémů a k dochucení dezertů. Sušené mléko známe převážně díky dětské výživě, bez které by mnoho dětí nemělo šanci přežít.

Samotné mléko má jen omezenou trvanlivost, i když jsou druhy, které zahříváním na vysokou teplotu vydrží velmi dlouhou dobu. Ještě trvanlivější je mléko v sušené nebo zahuštěné podobě, které vydrží i mnoho let, pokud ho správně skladujeme.

Různé konzistence mléka

Mléko není jen tekutinou, může mít i jinou konzistenci:

  • Zahuštěné mléko (Jesenka, Piknik) je hustá tekutina žluté barvy, která se prodává v tubách a používá se do kávy nebo jako mls pro děti.
  • Kondenzované mléko je zbaveno většiny vody. Má podobu velmi hustého sladkého krému, který se prodává v plechovkách (Salko).
  • Sušené mléko má podobu světle žlutého prášku, který se vyrábí sušením. Obsah tuku se pohybuje od 1,5 do 26 % tuku.
  • Kojenecké mléko, umělá výživa pro miminka, se podobá mateřskému mléku a obsahuje i stejné výživově hodnotné složky.

Pokud patříte mezi šikovné kuchařky, které si vše vyrábí samy, určitě vyzkoušejte přípravu domácího Salka podle našeho videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky