Druhy mléka: Tepelně upravené mléko může být trvanlivou potravinou po mnoho let
Zahuštěné a kondenzované mléko se používá k přípravě sladkých pokrmů, do dortových krémů a k dochucení dezertů. Sušené mléko známe převážně díky dětské výživě, bez které by mnoho dětí nemělo šanci přežít.
Samotné mléko má jen omezenou trvanlivost, i když jsou druhy, které zahříváním na vysokou teplotu vydrží velmi dlouhou dobu. Ještě trvanlivější je mléko v sušené nebo zahuštěné podobě, které vydrží i mnoho let, pokud ho správně skladujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Různé konzistence mléka
Mléko není jen tekutinou, může mít i jinou konzistenci:
- Zahuštěné mléko (Jesenka, Piknik) je hustá tekutina žluté barvy, která se prodává v tubách a používá se do kávy nebo jako mls pro děti.
- Kondenzované mléko je zbaveno většiny vody. Má podobu velmi hustého sladkého krému, který se prodává v plechovkách (Salko).
- Sušené mléko má podobu světle žlutého prášku, který se vyrábí sušením. Obsah tuku se pohybuje od 1,5 do 26 % tuku.
- Kojenecké mléko, umělá výživa pro miminka, se podobá mateřskému mléku a obsahuje i stejné výživově hodnotné složky.
Pokud patříte mezi šikovné kuchařky, které si vše vyrábí samy, určitě vyzkoušejte přípravu domácího Salka podle našeho videa:
Komentáře